Samen smeden Bekijk groter

Samen smeden

Werken met verhalen uit de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking

9789088508196

Verkrijgbaar

Een kijkje achter de schermen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking aan de hand van verhalen. Een uitdaging voor professionele begeleiders om na te denken over de kwaliteit van de zorg en een aanrader voor familie en vrienden van mensen met een verstandelijke beperking.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijSWP
Jaar van uitgave2018, 2de druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's144p.

Meer informatie

Samen smeden biedt u een kijkje achter de schermen in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Centraal staan de verhalen rond vier zorgvragers, cliënten bij Ilmarinen. Zij zijn niet of nauwelijks in staat om hun eigen verhaal aan de buitenwereld te vertellen. Hiervoor hebben ze anderen nodig die hun stem willen zijn. Er zijn twee groepen mensen die dicht bij hen staan en ervaring hebben met het ‘lezen’ van (het gedrag van) de zorgvragers. Enerzijds de ouders, anderzijds de medewerkers van de zorgorganisatie. Zorgvragers, ouders en familie en de medewerkers van de organisatie werken dagelijks samen. Deze samenwerking wordt ook wel de gouden driehoek genoemd.

De narratieve benadering maakt ook de impuls tot wederzijds ontwikkelen zichtbaar en het leren dat van een échte ontmoeting uitgaat. Delen van representatieve werkverhalen biedt aanknopingspunten voor het (h)erkennen van de behoeften van de zorgvrager en dus... voor het leveren van zorg op maat.

Na de verhalen in deze uitgave verbinden de auteurs de (antroposofische) praktijk – die uit de verhalen oplicht – met de dynamische kwaliteitszorg zoals die wordt gehanteerd vanuit de kernwaarden: verbinden, ontmoeten, ontwikkelen en organiseren.
Zij gaan ook in op de verschillende ontwikkelingsfasen van lerend werken en hoe de kracht van een verhaal daarbij behulpzaam kan zijn.

Samen smeden daagt begeleiders, therapeuten, artsen, psychologen en studenten uit om met elkaar in dialoog te gaan over de kwaliteit van de zorg en hoe het ook anders kan. Daarnaast is het boek een aanrader voor familierelaties en vrienden van mensen met een verstandelijke beperking.

Gea Koren en Maria Ratering houden zich bezig met vraagstukken rond mens- en organisatieontwikkeling. Hun motto: ‘Van werkverhalen leerkansen maken!’

Auteurs

Gea Koren

Gea Koren MA houdt zich bezig met vraagstukken rond mens- en organisatieontwikkeling.
Lerend werken; werkend leren. Betekenisvolle manieren van leren, waarbij sprake is van vernieuwen en het doorbreken van patronen. Dat vindt altijd plaats in interactie. Mensen leren van elkaars ervaringen en kennis, van elkaars perspectief. Door samen te zoeken en iets nieuws uit te proberen. Zo kunnen mensen zich ontwikkelen en een persoonlijke groei doormaken.
Met haar kennis en ervaring wil zij vooral bijdragen aan succesvol functioneren en veranderen. Dat doet zij vanuit haar praktijk Koren Supervisie als adviseur, organisatiecoach, trainer en als mens. Op eigen-wijze en onconventionele manier, vanuit kracht en kwetsbaarheid. Met humor en lichtvoetigheid. Altijd vanuit bezieling om bij te dragen aan de groei van mensen en organisaties, want volgens Gea: “kun je nu eenmaal niet slim zijn tegen je zin”.


Maria Ratering

Maria Ratering heeft in 1985 de Praktijk voor Interactioneel Leren opgericht. Het leren van volwassenen heeft al meer dan 35 jaar haar hart. Ze luistert naar het verhaal achter het verhaal. Met helder dagbewustzijn helpt zij zowel bij het zoeken naar de fenomenen van de materiële werkelijkheid waar de klant mee te maken heeft, als naar de gevoelens die hierbij in de ziel opduiken.
Maria stimuleert ook het reflectieve, dromerige nachtbewustzijn dat door de chaos heen naar de stilte leidt. Daar, bij die creatieve bron, luistert zij samen met de ander, naar wat in deze mens, in dit team, in deze organisatie, geboren wil worden. En naar wat zich als existentiële wil en levenskoers in deze unieke situatie wil uitspreken en tot manifestatie wil komen.
Steeds weer ervaart zij dat het ritmische verbinden van dag- en nachtbewustzijn naast persoonlijke groei ook een gezonde impuls en concrete richting geeft aan het co-creëren in werkgemeenschappen.