Werken in de halfde lijn Bekijk groter

Werken in de halfde lijn

Sociaal werk in de wijk. Hoe doe je dat?

9789088507694

Verkrijgbaar

Centraal in het boek staat de toegang, of het proces vanaf het moment waarop de burger zich meldt met een ondersteuningsvraag, tot het toeleiden naar passende ondersteuning. Tevens is er aandacht voor collectieve voorzieningen, preventie en presentie.

Meer details

23,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 128p.

Meer informatie

‘Werken in de halfde lijn’ is sociaal werk in de wijk, dorp, buurt of straat, kortweg werken in de wijk. Dit werken in de halfde lijn is niet alleen flink in ontwikkeling, maar ook lastig vorm te geven. Immers: hoe doe je dat? Met dit boek worden hulpverleners geïnspireerd om met de geboden hulpmiddelen en handvatten aan de slag te gaan en/of hier eigen variaties op te ontwikkelen, al dan niet samen met collega’s.

Een voorbeeld van een hulpmiddel is de samenredzaamheidmonitor voor het in kaart brengen en houden van de kracht van de samenredzaamheid van hulpvrager(s). Handvatten worden bijvoorbeeld aangereikt voor vier verschillende typen casuïstiekbespreking en voor ‘preventie’.

Centraal in het boek staat de toegang, of het proces vanaf het moment waarop de burger zich meldt (of wordt gemeld) met een ondersteuningsvraag, tot het toeleiden naar passende ondersteuning. Tevens is er aandacht voor collectieve voorzieningen, preventie en presentie. Immers werken in de halfde lijn vraagt van de sociaal werker niet alleen een individuele gerichtheid, maar zeker ook een focus op collectieve mogelijkheden en preventie.

Werken in de halfde lijn richt zich op de sociaal werkers in de wijk, maar biedt ook belangrijke inzichten voor hen die wijkwerkers opleiden of faciliteren zoals docenten, beleidsmakers en managers.

Auteurs

Lineke Verkooijen

Lineke Verkooijen (1956) is sinds 2006 lector. Eerst op het onderwerp Sociale Interventies bij de NHL en sinds 2009 bij Hogeschool Windesheim Flevoland op het onderwerp Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg. Hoewel ze van oorsprong uit de gezondheidszorg komt, is zij de laatste 11 jaar ook intensief betrokken geweest bij de ontwikkelingen in het sociaal domein.


Quinta Ansem

Quinta Ansem heeft zich als ervaringsdeskundige tot een ervaringsdeskundige professional mogen ontwikkelen. Daarbij heeft zij een aantal opleidingen gevolgd die logisch aansloten bij haar ervaringen, zoals bijvoorbeeld de opleiding PRI therapeute van Ingeborg Bosch, die de therapie Past Reality Integration (PRI) heeft ontwikkeld. Op dit moment is zij bezig met de afronding van de Master Social Work. Hiervoor is ze met een groep klantmanagers (gemeentelijke sociale zaken) haar eigen supervisie en intervisie methode Reflecteren Nieuwe Stijl gaan toetsen.