Mensenwerk Bekijk groter

Mensenwerk

Oriëntatie op werkvelden in het sociaal werk

Verkrijgbaar

Dit overzicht van de belangrijkste werkvelden in het sociaal werk laat de grote diversiteit ervan zien en geeft tegelijk aan hoe er door sociaal werkers professioneel gewerkt kan worden vanuit een gemeenschappelijke basis. Voor studenten sociale studies.

Meer details

34,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2017, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Sociaal werk is breed, veelzijdig en complex. En het is mensenwerk. Dat geeft het sociaal werk een heel eigen karakter en maakt het boeiend en uitdagend. De sociaal werker is een bijzondere professional die vanuit een brede basis generalistisch kan werken in een breed en gevarieerd aantal werkvelden.

Mensenwerk biedt een overzicht van de belangrijkste werkvelden in het sociaal werk. Het laat daarmee de grote diversiteit van het sociaal werk zien en geeft tegelijk aan hoe er door sociaal werkers professioneel gewerkt kan worden vanuit een gemeenschappelijke basis. In een inleidend hoofdstuk worden ontwikkelingen geschetst die van invloed zijn op hoe het huidige sociaal werk vorm krijgt. Daarna worden in afzonderlijke hoofdstukken de meest voorkomende werkvelden besproken: kinderen en jongeren, ouderen, mensen met een psychische aandoening, verslaafden, dak- en thuislozen, justitiabelen, chronisch zieken en mensen met een lichamelijke beperking, mensen met een verstandelijke beperking en vluchtelingen. Het boek laat zien dat in welk werkveld een sociaal werker straks ook terecht komt, die professional vanuit ambachtelijkheid en vakmanschap het verschil kan maken voor de mensen met wie hij of zij werkt.

De tweede druk van Mensenwerk is geheel geactualiseerd en sluit aan bij de huidige stand van zaken in zowel het werkveld als het onderwijs in het sociale domein. Ieder hoofdstuk is grondig herschreven, waarvan vijf door nieuwe auteurs. Alle hoofdstukken zijn gebaseerd op de situatie na de transitie. Er is meer aandacht voor professionele samenwerking en voor de gevolgen van veranderingen in het sociaal werk zoals het ambulanter worden van de zorg, het stimuleren van de eigen kracht van burgers en de inzet van hun sociale netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers.

Het boek is geschreven voor studenten van sociale studies. Het kan ingezet worden in de eerste jaren van de studie in zowel reguliere hbo-trajecten als Ad-trajecten.

De uitgave staat onder redactie van John Bassant en Marianne Bassant-Hensen. De hoofdstukken zijn geschreven door verschillende auteurs met expertise in het betreffende werkveld.

Auteurs

John Bassant

John Bassant was docent methoden en theorie aan de opleiding SPH van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is nu (eind)redacteur van diverse boeken en tijdschriften op zijn vakgebied.


Marianne Bassant-Hensen

Marianne Bassant-Hensen was projectleider en opleidingscoördinator aan ROC Zadkine in Rotterdam. Ze is nu (eind)redacteur van diverse boeken en tijdschriften op haar vakgebied.