Praktijkonderzoek in zorg en welzijn Bekijk groter

Praktijkonderzoek in zorg en welzijn

Verkrijgbaar

Een leidraad voor (toekomstige) zorg- en dienstverleners bij het voorbereiden en uitvoeren van praktijkonderzoek. Aan de hand van praktische voorbeelden worden de basisprincipes van praktijkonderzoek vertaald naar de beroepspraktijk van zorg en welzijn

Meer details

32,50 € incl. btw

Datasheet

colofonpaperback - 351p.
jaar2015, 2de gewijzigde druk
UitgeverijCoutinho

Meer informatie

Veel zorg- en dienstverleners voeren praktijkonderzoek uit en zoeken op een systematische wijze naar antwoorden op vragen die hun eigen beroepspraktijk oproept. Praktijkonderzoek in zorg en welzijn biedt een leidraad bij het voorbereiden en uitvoeren van dit praktijkonderzoek. Aan de hand van praktische voorbeelden en technieken, hebben de auteurs de basisprincipes van praktijkonderzoek vertaald naar de beroepspraktijk van zorg en welzijn. Dat doen zij vanuit een realistische visie op de waarde die het onderzoek kan hebben voor de organisatie, de professionals, de cliënten en andere belanghebbenden. In de uitgave staan de zeven kernactiviteiten van praktijkonderzoek centraal: oriënteren, richten, plannen, verzamelen, analyseren en concluderen, ontwerpen en innoveren, en rapporteren en presenteren.

Op de bijbehorende website is aanvullend materiaal te vinden voor zowel studenten als docenten. Studenten vinden hier ondersteunende materialen bij de verschillende kernactiviteiten van praktijkonderzoek, waaronder begrippenlijsten, uitwerkingen van oefenopgaven en sjablonen voor onderzoeksinstrumenten. Voor docenten is er daarnaast materiaal beschikbaar over het ontwikkelen van een onderzoeksleerlijn en het begeleiden en beoordelen van praktijkonderzoek.

In deze tweede druk zijn in samenspraak met de opleidingen en de beroepspraktijk de volgende wijzigingen doorgevoerd:
• De werkwijze van praktijkonderzoek is verbonden aan de onderzoeksterminologie van de sociale wetenschappen en gezondheidswetenschappen.
• Er is meer aandacht voor implementatie.
• De bronnen en voorbeelden zijn geactualiseerd.
• Er is aanvullende webondersteuning beschikbaar voor studenten en docenten.

Praktijkonderzoek in zorg en welzijn is bedoeld voor studenten van zorg- en welzijnsopleidingen en professionals die in de sector werkzaam zijn. Het boek kan stapsgewijs doorlopen worden of als naslagwerk worden gebruikt.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Cyrilla van der Donk

Cyrilla van der Donk is docent onderwijskunde aan het Instituut voor Leraar en School van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze is als docent en onderzoeker betrokken bij de voorbereiding en begeleiding van studenten en leraren bij het doen van praktijkonderzoek.


Van dezelfde auteur:

Bas van Lanen

Bas van Lanen is onderwijskundige en werkt als groepsleerkracht en adjunct-directeur op basisschool Sam-Sam in Oosterhout (Gelderland). Hiervoor was hij opleidingsdocent aan de pabo en onderzoeker voor het Lectoraat van de Faculteit Educatie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.