DichtErBij Bekijk groter

DichtErBij

Wegen en overwegen in het sociaal werk

Verkrijgbaar

Een cyclische methode die de versterking van de eigen kracht van het cliëntsysteem actief beïnvloedt.

Meer details

26,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 184p.

Meer informatie

De praktijk van sociale professionals verandert sterk, onder andere door de Wmo en Welzijn Nieuwe Stijl. Professionals lossen niet langer vanuit hun spreekkamer problemen op, maar versterken met vroegtijdige, gerichte interventies de zelfredzaamheid van cliënten. 'Dichterbij' is de naam van de methodiek die de startfase van hulp- en dienstverlening én het vervolg aanpast aan deze nieuwe werkwijze. Hierbij wordt veel aandacht geschonken aan de kennis, vaardigheden en houding die de sociale professional in veranderende opdrachten nodig heeft.

DichtErBij, het enige boek dat zich specifiek op dit onderwerp richt, is ontwikkeld in samenwerking met hogescholen en het werkveld. DichtErBij omvat een cyclische methode die de versterking van de eigen kracht van het cliëntsysteem actief beïnvloedt. Tijdens ieder contact met de cliënt staat een aantal kernvragen centraal: Hoe staat het probleem er voor? Welke oplossingen dienen zich aan? Wat is de beste stap die we kunnen zetten? En hoe reageert de cliënt op deze aanpak? De grondhouding van de professional krijgt veel aandacht. DichtErBij biedt achtergronden, een werkproces en essays over de inhoudelijke basis van de methodiek. Voorbeelden uit de actuele praktijk onderstrepen de heldere theorie. Op de website staan ondersteunende instrumenten.

Voor studenten MWD, SPH, CMV en Social Work, maar ook voor wijkverpleegkundigen die hun blikveld willen verbreden en sociale professionals, is dit een prima boek.

Onder redactie van Heleen van Deur, Margot Scholte en Ard Sprinkhuizen. Met bijdragen van Juriaan Omlo, Kees Penninx, Fons Klaase en Guido van de Luitgaarden.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Heleen van Deur

Heleen van Deur is psycholoog, onderzoeker en trainer. Met Margo Scholte heeft ze veel samengewerkt en samen gepubliceerd voor de sociale sector. Heleen is nu beeldend kunstenaar.


Margot Scholte

Margot Scholte is psycholoog, onderzoeker en trainer. In 2008 werd ze lector Maatschappelijk Werk aan de Hogeschool Inholland. Ze is eveneens senior adviseur bij Effectiviteit en Vakmanschap bij Movisie.


Ard Sprinkhuizen

Ard Sprinkhuizen is associate lector Maatschappelijk Werk aan de Hogeschool Inholland en senior onderzoeker Effectiviteit en Vakmanschap bij Movisie.