In de frontlinie tussen hulp en recht Bekijk groter

In de frontlinie tussen hulp en recht

Verkrijgbaar

Dit boek biedt (aankomende) frontliniewerkers praktijkgericht en theoretisch inzicht in het spanningsveld tussen hulp en recht.

Meer details

27,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2008, 3de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 248p.

Meer informatie

Op diverse terreinen als justitie, sociale zekerheid en (jeugd)hulpverlening staan professionals met één been in de wereld van politiek, beleid en wetten, en met het andere been in de werkelijkheid van de straat en de spreekkamer. Zij bevinden zich in de frontlinie tussen hulp en recht. Hoe kunnen deze frontliniewerkers de ruimte die de regels bieden optimaal benutten? Hoe legitimeren ze hun beslissingen?

Dit boek biedt (aankomende) frontliniewerkers praktijkgericht en theoretisch inzicht in het spanningsveld tussen hulp en recht. Aan de orde komen het ontstaan en de huidige status van de verzorgingsstaat, het gedachtegoed van de professionele hulp- en rechtspraktijk, de balans tussen de zorg- en de rechtenethiek, en de werkprincipes van de frontliniewerker. Daarbij stellen de auteurs steeds drie aspecten centraal: het contextgericht werken, de positie van de werkers en de beslissingsruimte waarover zij beschikken. Het boek besluit met de discussie over de zoektocht binnen instellingen om de kwaliteit van de dienstverlening weer centraal te stellen.

In de frontlinie tussen hulp en recht is geschikt voor gebruik in sociaalagogische en (sociaal) juridische opleidingen, maar is ook waardevol voor alle professionals in de frontlinie.
Op de website bij dit boek staan verwerkingsopdrachten en aanvullend materiaal.

Auteurs

Jacquelien de Savornin Lohman

Jacquelien de Savornin Lohman is jurist en emeritus hoogleraar Sociale Hulpverlening bij de Universiteit van Amsterdam.


Van dezelfde auteur:

Hannie Raaff

Hannie Raaff combineert meer dan 20 jaar praktijkervaring met 17 jaar docentschap aan de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening en HBO-Rechten van de Zuyd Hogeschool. Zij is medeauteur van het boek In de frontlinie tussen hulp en recht.