Bemoeizorg van A tot Z


Nederlands | 03-12-2015 |

9789088506260

Paperback / softback


€ 27,00

  Voeg toe aan mijn winkelmandje
 Product store stocks

   Bestelbaar

   Retourtermijn binnen 14 dagen

   Gratis bezorging vanaf 24 euro




Tekst achterflap

In een tijd waarin kwetsbare mensen (tijdelijk) basisvaardigheden ontberen om voor zichzelf te zorgen, verward en eenzaam zijn, soms voor overlast zorgen of op straat belanden, is assertieve en outreachende zorg noodzakelijk. Een zorgzame bemoeienis. Bemoeizorg is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een volwaardige methodiek, die in de praktijk succes heeft. Er is evidentie dat bemoeizorg werkt! In dit boek wordt bemoeizorg beschreven van A tot Z. Zowel de methodiek als de praktijkervaringen komen aan bod, voor alle beroepsgroepen die cliënten benaderen met ernstige en complexe problemen, die moeilijk bereikbaar zijn. In dit boek zetten uitvoerders en onderzoekers samen de kennis over assertieve outreachende zorg op een rij. De organisatie van de bemoeizorg komt aan de orde, met de verschillende modellen waarin bemoeizorg wordt aangeboden: toeleidingsteams, vangnet- en adviesteams, (F)ACT teams en de sociale wijkteams. Naast de Nederlandse bemoeizorg, wordt ook ingegaan op de manier waarop deze zorg in omringende landen er uit ziet. Bemoeizorg van A tot Z is geschreven voor hulpverleners, leidinggevenden in zorg en welzijn en gemeenten. De auteurs hebben veel ervaring in het werkveld van bemoeizorg. Gerard Lohuis als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en docent, Simone van de Lindt als onderzoeker en opleider en Diana Roeg als onderzoeker op het terrein van de (O)GGz. Lia van Doorn als lector met expertise op het sociale domein.

Slogan/Promotie

In dit boek zetten uitvoerders en onderzoekers samen de kennis over assertieve outreachende zorg op een rij. De organisatie van de bemoeizorg komt aan de orde, met de verschillende modellen waarin bemoeizorg wordt aangeboden: toeleidingsteams, vangnet- en adviesteams, (F)ACT teams en de sociale wijkteams. Naast de Nederlandse bemoeizorg, wordt ook ingegaan op de manier waarop deze zorg in omringende landen er uit ziet. Bemoeizorg van A tot Z is geschreven voor hulpverleners, leidinggevenden in zorg en welzijn en gemeenten. De auteurs hebben veel ervaring in het werkveld van bemoeizorg. Gerard Lohuis als sociaal psychiatrisch verpleegkundige en docent, Simone van de Lindt als onderzoeker en opleider en Diana Roeg als onderzoeker op het terrein van de (O)GGz. Lia van Doorn als lector met expertise op het sociale domein.

Biografie

Diana is werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en aan de universiteit als senior onderzoeker op het terrein van maatschappelijk herstel bij psychische problematiek. Ze is gezondheidswetenschapper en volgde premastervakken in de psychologie. Diana heeft onderzoek gedaan naar en gepubliceerd over de aard en werkzaamheid van de Nederlandse bemoeizorg. Ze is tevens betrokken bij projecten naar verbetering van hulpmiddelen en methodieken die mensen met psychische problematiek ondersteunen in hun hersteltraject. Ze werkt samen met cliënten en medewerkers van oa FACT teams, bemoeizorgteams en zorgteams voor langdurende GGz. Simone van de Lindt is socioloog/sociaal psycholoog en werkte in diverse ggz-instellingen waar ze zich richtte op de verbetering van de psychiatrische zorg en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. Vanaf 1999 tot 2012 werkte zij bij het Trimbosinstituut waar ze projectleider was van verbeterprojecten in de zorg: Bemoeizorg, Schizofrenie en Hepatitis C in de verslavingszorg. Ze deed onder meer onderzoek naar de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en de inzet van drang en dwang. In 2000 publiceerde ze het boek Bemoei je ermee over assertieve outreachende hulpverlening. Ze ontwikkelde een toolkit voor de bemoeizorg, publiceerde meerdere malen over de methodiek, over het verbeteren van de samenwerking rond verwarde mensen en over innoveren met teams in de ggz/verslavingszorg. In 2003 ontwikkelde ze de opleiding Bemoeizorg bij de RINO Groep te Utrecht. Ze is hoofddocent van deze opleiding en de cursus ‘Aanpak vervuiling en hoarding’ beide bij de RINO Groep te Utrecht. Als zelfstandig adviseur en trainer ondersteunt ze teams in het verbeteren van hun hulpverleningsproces en het invoeren van nieuwe methodieken. In de afgelopen jaren publiceerde ze RIBW-bemoeizorg in beeld, Innoveren met teams en Bemoeizorg van A tot Z. Gerard Lohuis is werkzaam als SPV bij de afdeling volwassenen en vooral bezig met sociale psychiatrie in bemoeizorg, dubbele diagnose, crisisafdeling, eigen kracht, netwerken. Als docent actief aan de Hanzehogeschool Groningen, trainer bij Rino Groep en zelfstandig trainer en werkzaam bij CCE. Auteur van diverse boeken en publicaties op bovengenoemd terrein. Lia van Doorn is lector Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening aan de Faculteit Maatschappij en Recht, Hogeschool Utrecht. Daarvoor was ze lange tijd senior onderzoeker en projectleider bij Movisie. Tussen 2003 en 2005 werkte zij als senior onderzoeker bij de Faculteit Sociaal Agogische Opleidingen van de Hogeschool Utrecht. In de jaren negentig was ze wetenschappelijk medewerker bij de faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Aan die faculteit promoveerde Lia in 2002 op Een tijd op straat, een studie naar dak- en thuislozen.

Details

EAN :9789088506260
Uitgever :SWP, Uitgeverij B.V.
Publicatie datum :  03-12-2015
Uitvoering :Paperback / softback
Taal :Nederlands
Hoogte :230 mm
Breedte :160 mm
Dikte :12 mm
Gewicht :286 gr
Status : Bestelbaar