Verstandelijke beperking: definitie en context Bekijk groter

Verstandelijke beperking: definitie en context

9789088504396

Verkrijgbaar

Dit boek biedt een toegankelijke, eigentijdse beschrijving van het begrip verstandelijke beperking voor iedereen die met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te maken heeft.

Meer details

31,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij SWP
Jaar van uitgave 2014, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 152p.

Meer informatie

Een goede definiëring en een helder begrip van 'verstandelijke beperking' is meer dan ooit van belang. Door bezuinigingen op de AWBZ en de huidige transitie - waarbij de financiering van een gedeelte van de traditionele zorg wordt overgeheveld naar de gemeenten - is er behoefte aan duidelijke omschrijvingen. Het is niet meer van deze tijd dat een IQ-test allesbepalend is bij de toegang tot zorg en de bekostiging ervan. Er kunnen op die manier pijnlijke vergissingen worden begaan. Ook met de uitgave van de DSM-5 ontstaat de noodzaak om tot een nieuw begrip van het construct ‘verstandelijke beperking' te komen. Bovendien groeit in Nederland het inzicht dat ook de emotionele ontwikkeling en nog andere factoren een belangrijke rol spelen bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.

Dit boek biedt een toegankelijke beschrijving van het begrip ‘verstandelijke beperking' voor iedereen die met de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking te maken heeft. De bijdragen in deze publicatie steunen op een eigentijdse benadering van verstandelijke beperking in Nederland, tegen de achtergrond van veranderingen in inhoud en context. Hierbij baseren de auteurs zich vanuit eigen inzichten, op onder meer DSM-5, het AAIDD-handboek, ICD-10 (internationaal classificatiesysteem van de World Health Organisation) en recente internationale publicaties. Ook bespreken ze het ontstaan van verstandelijke beperkingen (etiologie) en plaatsen ze begrippen in een historisch perspectief. Ten slotte komt ook nog het construct ‘begeleidingsbehoeften' aan bod.

De auteurs zijn allen experts op hun vakgebied en gelden als toonaangevend in de verstandelijk gehandicaptensector.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Jac de Bruijn

Jac de Bruijn was GZ-psycholoog en tot voor kort lid van de raad van bestuur van Prisma, zorgorganisatie.voor mensen met een beperking. Inmiddels is hij ca. 35 jaar werkzaam in de zorg, waaronder geestelijke gezondheidszorg, jeugdzorg en de laatste 15 jaar in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Daarin is hij het meest aangetrokken tot het thema maatschappelijke diversiteit en inclusie. Reden genoeg om deze bundel uit te brengen.
Hij werkt sinds kort zelfstandig en heeft als co auteur inmiddels diverse publicaties op naam zoals Handboek Emotionele Ontwikkeling en Handboek verstandelijke beperking ± 25 mehoden in zorg en ondersteuning. Bij voorkeur werkt hij  ‘two ways’ productief in een combinatie van praktijk en reflectie. Als persoonlijke aanvulling en verdieping op betekenis van zorg en hulpverlening heeft hij in 2005 de theologische studie aan de KUB cum laude afgerond.


Wil Buntinx


Brian Twint