Het Belgische migrantendebat Bekijk groter

Het Belgische migrantendebat

9789462673656

Verkrijgbaar

Heruitgave van de analyse die, met de ongemakkelijke conclusie dat ons migrantendebat door en door rechts was, in 1992 insloeg als een bom. Wat is er ruim dertig jaar later veranderd? Bekijk de vele citaten en trek je eigen conclusies.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.

Meer informatie

In 1991 beleefde dit land de doorbraak van Vlaams Blok, de voorloper van Vlaams Belang. Een jaar na die Zwarte Zondag tikten Jan Blommaert en Jef Verschueren Het Belgische migrantendebat bij elkaar. Hun analyse: ondanks de oprichting van een Koninklijk Commissariaat voor het Migrantenbeleid wordt het debat van de ‘tolerante meerderheid’ beheerst door een geloof in de heilzaamheid van een homogene samenleving en een afkeer voor verregaande diversiteit. Hun ongemakkelijke conclusie: ons migrantenbeleid is door en door rechts. Het boek sloeg in als een bom. Het viel niet overal in goede aarde, maar de auteurs ontvingen er in 1993 de Arkprijs voor het Vrije Woord voor. Op algemene vraag geeft EPO het boek nu heruit. Want wat is er ruim dertig jaar later veranderd? Het boek had net zo goed vorige week geschreven kunnen zijn. Bekijk de vele citaten en vergelijk ze met wat er vandaag verschijnt. En trek dan je eigen conclusies.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Auteurs

Jan Blommaert

Jan Blommaert was hoogleraar taal, cultuur en globalisering en directeur van het Babylon studiecentrum aan Tilburg University. Naast zijn academisch werk publiceerde hij bij EPO veertien boeken. In 1993 kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn bijdragen over het migrantenvraagstuk.
Hij overleed op 7 januari 2021 - In memoriam Jan Blommaert


Jef Verschueren

Jef Verschueren is emeritus hoogleraar taalkunde aan de Universiteit Antwerpen. Hij is oprichter en secretaris-generaal van de International Pragmatics Association (IPrA), de oorspronkelijke uitgever van dit boek.