Alle moeders wenen dezelfde tranen Bekijk groter

Alle moeders wenen dezelfde tranen

9789462673106

Verkrijgbaar

Een moeder van een dochter die zwaargewond raakte bij de aanslagen van 22 maart 2016 en een moeder van een zoon die zich bij IS aansloot. Twee vrouwen verenigd door de gruwel. Twee krachtige stemmen over schaamte en pijn.

Meer details

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 88p.

Meer informatie

Twee vrouwen verenigd door de gruwel. Twee krachtige stemmen over schaamte en pijn. Op het eerste gezicht hebben ze weinig gemeen, Sophie Pirson en Fatima Ezzarhouni. De eerste heeft een dochter die zwaargewond raakte bij de aanslagen van 22 maart 2016 in metrostation Maalbeek, de tweede een zoon die zich bij IS aansloot en vanuit Syrië met aanslagen dreigde. Op een dag ontmoeten ze elkaar op een bijeenkomst die families van geradicaliseerde jongeren rond de tafel brengt met slachtoffers van de aanslagen. Het begin van een onmogelijk geachte vriendschap. ‘Wanneer je beseft wat ik in die donkere uren heb doorgemaakt, Fatima, laat je je tranen de vrije loop. Ze vermengen zich met die van mij. Alle moeders wenen dezelfde tranen, zeg je.’ De tranen zijn niet het einde. Ze zijn het begin van een zoektocht naar wat het is, mens te zijn en lief te hebben. Twee moeders die samen wenen. Twee moeders die samen uit de begrenzing van verdriet en onmacht breken. Twee moeders die tonen dat je, ook met gekwetste vleugels, hoop en toekomst kunt doorgeven. Aan je kleinkinderen, aan de wereld.

Met een voorwoord van David Van Reybrouck
Uit het Frans vertaald door Marijke Persoone

Fatima Ezzarhouni en Sophie Pirson - ©AFP – Kenzo Tribouillard

©AFP – Kenzo Tribouillard

Downloaden

Auteurs

Sophie Pirson

Sophie Pirson werkt in een museum voor hedendaagse kunst. Ze is moeder van twee en grootmoeder van vier.


Fatima Ezzarhouni

Fatima Ezzarhouni is mama van drie kinderen van wie de oudste op zijn achttiende verjaardag naar Syrië trok. En toen is haar leven even gestopt. Ze is verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van een Antwerps ziekenhuis.


Persartikels

Kritisch Lezen (27/11/2021) - "Een boekje dat deugd doet in deze tijd van zelfingenomenheid, kortzichtigheid, dwaze agressiviteit, blind individualisme, gewoon omdat het daar boven staat, voelend en denkend, eenvoudig en schoonmenselijk." - Recensie - lezen