We are one Bekijk groter

We are one

Manifest voor de eenheid van België

9789462673373

Verkrijgbaar

We are one wil meebouwen aan een beweging voor de eenheid van ons land, tegen de dreigende splitsing.

Meer details

12,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Wordt 2024 een kantelmoment voor België? Sommige partijen willen ons land verder opsplitsen en Brusselaars, Walen en Vlamingen tegen elkaar opzetten. De overgrote meerderheid van de Belgen heeft zijn buik vol van de versplintering en wil net méér samenwerking, méér solidariteit en méér eenheid. Wat ons bindt, maakt ons sterker; wat ons verdeelt, maakt ons zwakker. Dat weet de werkende klasse al lang. Samen hebben die van Luik, Gent, Brussel, Charleroi, Antwerpen en alle andere regio’s de arbeidersbeweging opgebouwd. Zij hebben onze welvaart opgebouwd en een sterke sociale zekerheid mogelijk gemaakt.

We are one wil meebouwen aan een beweging voor de eenheid van ons land, tegen de dreigende splitsing. Want een scheiding is asociaal, duur, absurd en brutaal. Terwijl meer eenheid sociaal, goedkoop, efficiënt en humaan is.

Met aan de keerzijde België in 20 vragen en antwoorden

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Downloaden

Auteurs

David Pestieau

David Pestieau (52) is verantwoordelijk voor de studiedienst van de linkse eenheidspartij PVDA en oud-hoofdredacteur van het magazine Solidair. David is een zinneke in hart en nieren, burgerlijk ingenieur van opleiding en vader van drie kinderen.


Persartikels

De Morgen (16/02/2022) - opiniestuk David Pestieau - "Beste minister Verlinden, de gezondheidszorg splitsen is schadelijk voor de gezondheid" - lezen

Salon van Sisyphus (26/10/2021)
Dierbaar België - lezen

De Standaard (12/10/2021)
Vlaamse zelfstandigheid is geen natuurwet - lezen

vrtnws.be, Podcast Plan B (1/10/2021)
‘Hoe de publicatie van een boek perfect past in de politieke strategie van de PVDA/PTB’ - podcast

Knack (29/9/2021)
‘In dat boekje wil Pestieau met rationele argumenten aantonen dat België en de Belgen meer te winnen hebben bij eenheid dan bij een verdere splitsing van het land en van allerlei bevoegdheden.’ - lezen

Bruzz.be (29/9/2021)
‘Een sterke federale staat is meer dan ooit nodig’ - lezen

De Morgen (25/9/2021)
‘Ook binnen Vlaanderen zijn er transfers. Moeten we Vlaanderen dan ook splitsen?’ - lezen

DeWereldMorgen.be (24/9/2021)
‘We Are One: samen nee zeggen tegen de afbraakpolitiek’ - lezen

Walter Zinzen, oud-journalist VRT
"Vlamingen en Walen leven al eeuwenlang vreedzaam samen. België is helemaal geen kunstmatige staat. Eenheid in verscheidenheid was altijd ons devies. 'Eenheid maakt macht' heette dat vroeger. Dat er twee democratieën zijn is onzin. Hoeveel democratieën zijn er dan in Zwitserland? Twee publieke opinies zijn er wel, wat mede een gevolg is van de opeenvolgende staatsmisvormingen. Dat behoedt ons voor eenheidsworst, maakt akkoorden soms moeilijker maar niet noodzakelijk slechter. We hebben een buitengewone gemeenschappelijke hoofdstad, die in beide gemeenschappen onbekend en dus onbemind is. Maar ze is wel een voorbeeld van pluriformiteit en als dusdanig terecht ook hoofdstad van Europa. Gaan we dat allemaal laten schieten om ons op te sluiten in een benepen, achterlijk stukje 'eigen' grond?"

Alain Platel, choreograaf
"Een kleine fanatieke minderheid pleit al decennialang voor een splitsing van België. Een grote milde meerderheid wil dat niet. Er zijn allerhande redenen om dat afscheuren tegen te gaan. De mijne is in de eerste plaats sentimenteel: de wereld is gewoon te klein om die te blijven opdelen. In dit manifest wordt op een zeer verhelderende wijze uitgelegd hoeveel nadelen zo’n geforceerde opdeling met zich zou meebrengen. En in dit debat zijn feitelijkheden belangrijker dan sentimenten. Benieuwd welke tegenargumenten VOKA & N-VA kunnen leveren na het lezen van dit naar mijn bescheiden mening érg belangrijk boekje."

Tom Lanoye, schrijver
"België, onze geliefde dwergstaat-met-Frankenstein-profiel, wordt nu al bijna twee eeuwen om de paar jaar finaal doodverklaard en veert telkens toch weer op. Tot verbijstering van zijn tegenstanders en verbazing van heel Europa. Indien zich ooit een nucleaire wereldramp voltrekt, overleven maar twee organismen het armageddon. De kakkerlak en België. Geen winnaars van schoonheidsprijzen. Wel grootmeesters van de aanpassing"

De Morgen (25-09-2021)
"Ik geloof niet dat 2024 een normale staatshervorming gaat geven, waarbij een beetje meer geregionaliseerd wordt. We zitten op een kantelmoment. N-VA en Vlaams Belang zijn bereid om naar een splitsingsscenario te gaan. N-VA heeft het wel over confederalisme, maar dat is in feite een ander woord voor onafhankelijkheid. Als je werkgelegenheid, gezondheid, justitie, politie, civiele bescherming... regionaliseert: wat blijft er dan nog over van het federale niveau?" - Interview