Vooruit!

Politieke vernieuwing, digitale cultuur en socialisme

9789462673069

Verkrijgbaar

In dit boek buigt Ico Maly zich over de vraag op welke manier Conner Rousseau de sociaaldemocratie nieuw leven inblaast. Hoe gebruikt hij digitale media en digitale cultuur om de beweging op te bouwen? Verbeeldt Vooruit een nieuwe socialistische strijd?

Meer details

19,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 232p.

Meer informatie

“Of ik de spil op links wil worden? De spil van de politiek zelfs.” Conner Rousseau heeft veel kwaliteiten in de aanbieding, de stereotype Vlaamse bescheidenheid hoort daar niet bij. Zijn parcours oogt dan ook indrukwekkend: als nobele onbekende werd hij voorzitter van sp.a, gooide ramen en deuren open en liet de radeloze partij vervellen tot de hippe nieuwe beweging Vooruit. In dit boek buigt Ico Maly, die eerder standaardwerken over N-VA en Nieuw Rechts schreef, zich over de vraag op welke manier Rousseau de sociaaldemocratie nieuw leven inblaast. Hoe gebruikt hij digitale media en digitale cultuur om de beweging op te bouwen? Verbeeldt Vooruit een nieuwe socialistische strijd? Kan het project, zoals Rousseau zegt, een dam tegen extreemrechts opwerpen? Een boek over matekes, sneakers, algoritmes, het dataficeren van inspraak, Alexandria Ocasio-Cortez en Hendrik De Man.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Ico Maly

Ico Maly is docent Digital Media & Politics aan Tilburg University en hoofdredacteur van Diggit Magazine.


Persartikels

De Standaard, (5-06-2021)
"Zonder inhoud zal het succes van Rousseau van korte duur zijn" - interview - lezen

Knack (2-06-2021)
"Ico Maly zoekt tevergeefs naar de socialist in Conner Rousseau: 'Zijn solidariteit is heel voorwaardelijk'" – interview - lezen

Ida Dequeecker, medeoprichtster van de FemSocbeweging, lid van Furia en medeoprichtster en lid van BOEH!
"Zijn Conner Rousseau en Vooruit de nieuwe hoop voor het socialisme? Wat wil de jonge voorzitter wanneer hij zich gedraagt als een hippe influencer? Bouwt hij een beweging met een eigen maatschappijvisie uit of een netwerk van gedataficeerde individuele volgers, die mogen vertellen “waarvan ze wakker liggen”? Hoe combineert Conner zijn verknochtheid aan het socialisme met zijn lef om bedenkelijke politieke proefbalonnetjes te lanceren? Waarom moet een tabula rasa de weg openen voor zijn zelfverklaard nieuw socialisme? Zit hier een kans in op een vernieuwd socialisme? Verschillen de witte sneakers van Conner eigenlijk wel zoveel van het witte t shirt van Patrick? In welke mate is Conner’s “new social deal” een verlinksing en een bouwsteen voor een maatschappijkritisch, misschien zelfs antikapitalistisch, alternatief? Ico Mali spit het allemaal uit en doorprikt de mythe van de nieuwe geniale leider en zijn winnaarsambities. Boeiende lectuur!"

Pieter Devos, filmmaker
"Clickbaitsocialisme of welkome vernieuwing? Dit onthullend boek analyseert de geheimen van het merk Conner, het resultaat zal u verbazen!"

Vincent Scheltiens, historicus en auteur
"Een helder werk waarin Ico Maly haarfijn uitlegt hoe het 'merk Conner' vorm krijgt en gestuurd wordt maar ook waarom Conner Rousseau geen Alexandria Ocasio-Cortez is."

Dominique Willaert, Victoria de Luxe
"In Vooruit! analyseert Ico May vakkundig de manier waarop Conner Rousseau de digitale technologie inzet in een poging de Vlaamse sociaaldemocratie nieuw leven in te blazen. We ontdekken hoe de jonge Voorzitter zichzelf in de markt brandt door socialistische waarden als rechtvaardigheid, gelijkheid en solidariteit in te ruilen voor spelprincipes die de nieuwe partij Vooruit op een game doen lijken. Sterft gij oude vormen en gedachten, welkom in de digitale toolbox van Conner zonder team."

Christ’l De Landtsheer, hoogleraar communicatiewetenschappen Universiteit Antwerpen.
"Kritische analyse. De ui van Vooruit wordt helemaal afgepeld. Zorgvuldig, met historisch inzicht en veel kennis van sociale media. Het schouwspel dat Maly ons laat zien oogt weinig fraai, en soms angstwekkend/ontluisterend. Toegankelijker dan zijn vorige boek. Lezen."