Yaya na Leki Bekijk groter

Yaya na Leki

9789462672864

Verkrijgbaar

Hoe voelt het om als zwarte Belg, met roots in de kolonies, op te groeien in België anno nu? Hoe voer je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid?

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 136p.

Meer informatie

herbekijk de online boekvoorstelling (13 februari 2021)

Hoe voelt het om als zwarte Belg, met roots in de kolonies, op te groeien in België anno nu? Hoe voer je de gezamenlijke en toch eenzame strijd voor gelijkwaardigheid? Welke gevechten kies je uit? Wat offer je daarvoor op? En welke oorlog woedt er ondertussen binnenin je? In Yaya na Leki treden zachte activisten Moussa Don Pandzou en Lieven Miguel Kandolo met elkaar in gesprek. Empathisch, open, eerlijk. Grote en kleine broer beslaan een lange geschiedenis, van panafrikanisme tot Black Lives Matter, en gaan daarbij geen schuldgevoel of depressie uit de weg. Via een oud genre, de briefwisseling, brengen ze nieuwe inzichten. Voor wie de huidige strijd voor dekolonisatie en tegen racisme beter wil begrijpen. ‘Mijn zoektocht naar mijn identiteit is nog maar net begonnen. Ik wil me niet neerleggen bij een tweederangspositie. Ik ben een volwaardig mens, met volwaardige deelidentiteiten.’

Met een voorwoord van Nyanchama Okemwa.

Gerelateerde titels

Downloaden

Auteurs

Moussa Don Pandzou

Moussa Don Pandzou werd geboren in Brazzaville. Hij werkt op het kabinet van Brussels staatssecretaris Pascal Smet. Eerder was hij actief in de jeugdsector en stond hij mee aan de wieg van WakaWaka Generation.


Lieven Miguel Kandolo

Lieven Miguel Kandolo is een activist met Congolese en Angolese roots. In 2014 richtte hij de organisatie Kolamela op om jongeren met verschillende achtergronden uit dezelfde buurt samen te brengen.


Persartikels

Nadia Nsayi, politicologe en auteur van 'Dochter van de dekolonisatie'
"In Yaya na Leki brengen grote broer Moussa Pandzou (yaya) en zijn kleine broer Lieven Kandolo (leki) onderbelichte thema's en nieuwe inzichten in de Vlaamse boekenwereld. Hun verhalen vormen een lange briefwisseling over de meerlagige identiteit bij Belgisch-Congolese jongeren, de complexiteit ervan en de rijkdom wanneer die identiteit met trots omarmd wordt. Terwijl de auteurs elkaar schrijven in een sfeer van liefdevol respect en oprechte interesse, krijgt de lezer een boeiende inkijk in hun zoektocht naar een waardige toekomst. De brievenschrijvers zijn meer dan observatoren van een superdiverse samenleving. Hun engagement maakt van hen ook actoren en zelfs bruggenbouwers. In Yaya na leki weerklinkt de stem van een zwarte Nederlandstalige generatie die langzaam maar strijdvaardig uit de schaduw treedt. Deze publicatie wordt één van EPO's topboeken in 2021."