Ze zijn ons vergeten Bekijk groter

Ze zijn ons vergeten

De werkende klasse, de zorg en de crisis die komt

9789462672550

Verkrijgbaar

Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een oproep tot engagement.

Meer details

17,50 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2020
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's152p.

Meer informatie

Op 4 in de non-fictie top 10 van Boek.be

Sterren zie je pas als het donker wordt. In de coronacrisis is het plots donker geworden. Heel donker. Iedereen zag de sterren. De coronahelden. De werkende klasse. Zij die de boel doen draaien. ‘Ze zijn ons vergeten, Peter’, schrijft Anna. Ze is poetsvrouw in een ziekenhuis. Ze heeft het over de rekeningen die moeten worden betaald. En over haar man, die zijn job op de luchthaven kwijt is. ‘Applaus, dat leg je niet tussen de boterham.’

Covid-19 heeft de maskers afgetrokken. Van een maatschappij waar winstzucht koning is en corruptie prinses. Dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten is larie en apekool. Dat het vanzelf beter wordt ook. We tuimelen pardoes in een diepe recessie. Miljoenen mensen worden werkloos, de rijksten worden rijker en vanonder donkere stenen wringen allerlei gedrochten zich naar boven. Stop.

Ze zijn ons vergeten. Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een verhaal over sterren, over solidariteit en nieuwe hoop. Een oproep tot engagement. De toekomst is een strijdtoneel. Van hen die de boel doen draaien.

Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Downloaden

Auteurs

Peter Mertens

Peter Mertens is auteur, socioloog en voorzitter van de linkse PVDA. Voor zijn boek Hoe durven ze? (2011) kreeg Peter in 2012 de ‘Prijs Jaap Kruithof’. Het groeide uit tot een bestseller en werd een van de meest verkochte politieke boeken van de laatste decennia. Begin 2016 werd Peter door de lezers van Humo in de jaarlijkse Pop Poll uitgeroepen tot 'politicus van het jaar'.


Persartikels

Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering en directeur van het Babylon studiecentrum aan Tilburg University:
“Eerlijkheid in de analyse en het oordeel, en een enorme hoeveelheid harde feiten: Peter Mertens gebruikt zijn gekende recepten in een nieuw meesterwerkje.”

Ferre Wyckmans, oud-algemeen secretaris ACV Puls:
We moeten vergeten te vergeten
Corona heeft manco’s blootgelegd waarvan de economisch en sociaal-zwaksten op korte en lange termijn de zwaarst getroffenen zijn of zullen zijn. Zonder bijsturing zal de economische en maatschappelijke balans verder in hun nadeel hellen. Economisch herstel moet in de eerste plaats sociaal en preventief zijn. Het zorgprincipe vooraan dus. De applauserkenning voor de ‘helden’ zal daarbij onvoldoende zijn. Want solidariteit onder burgers ging als een positieve golf tekeer. Een voedingsbodem voor een nieuwe politieke toonzetting. Beleidsmakers mogen die kans niet verkwanselen. Opportuniteiten zijn er om te gebruiken, kansen kunnen worden gegrepen en uitdagingen zijn er om te zoeken en aan te gaan. Beleid dat om- en vooruit kijkt zodat er niet opnieuw vergeten wordt. Het kan… neen het moet.