9789462672550
Verkrijgbaar
Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een oproep tot engagement.
Op 1 in de top 10 non-fictie van Boek.be
Op 2 in de top 10 non-fictie van Standaard der letteren
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 31-08-2020
Ze zijn ons vergeten
Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een oproep tot engagement.
Op 1 in de top 10 non-fictie van Boek.be
Op 2 in de top 10 non-fictie van Standaard der letteren
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2020 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 152p. |
Op 1 in de top 10 non-fictie van Boek.be
Op 2 in de top 10 non-fictie van Standaard der letteren
Sterren zie je pas als het donker wordt. In de coronacrisis is het plots donker geworden. Heel donker. Iedereen zag de sterren. De coronahelden. De werkende klasse. Zij die de boel doen draaien. ‘Ze zijn ons vergeten, Peter’, schrijft Anna. Ze is poetsvrouw in een ziekenhuis. Ze heeft het over de rekeningen die moeten worden betaald. En over haar man, die zijn job op de luchthaven kwijt is. ‘Applaus, dat leg je niet tussen de boterham.’
Covid-19 heeft de maskers afgetrokken. Van een maatschappij waar winstzucht koning is en corruptie prinses. Dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten is larie en apekool. Dat het vanzelf beter wordt ook. We tuimelen pardoes in een diepe recessie. Miljoenen mensen worden werkloos, de rijksten worden rijker en vanonder donkere stenen wringen allerlei gedrochten zich naar boven. Stop.
Ze zijn ons vergeten. Een striemend manifest over crisis en hebzucht in tijden van corona. Over een oude wereld die afsterft en een nieuwe die nog geboren moet worden. Een verhaal over sterren, over solidariteit en nieuwe hoop. Een oproep tot engagement. De toekomst is een strijdtoneel. Van hen die de boel doen draaien.
Ook beschikbaar als e-book via Standaard Boekhandel
Franstalige uitgave - meer info & bestellen - Duitstalige uitgave - meer info & bestellen
Peter Mertens is auteur, socioloog en voorzitter van de linkse PVDA. Voor zijn boek Hoe durven ze? (2011) kreeg Peter in 2012 de ‘Prijs Jaap Kruithof’. Het groeide uit tot een bestseller en werd een van de meest verkochte politieke boeken van de laatste decennia. Begin 2016 werd Peter door de lezers van Humo in de jaarlijkse Pop Poll uitgeroepen tot 'politicus van het jaar'.
Jan Blommaert, hoogleraar taal, cultuur en globalisering en directeur van het Babylon studiecentrum aan Tilburg University:
“Eerlijkheid in de analyse en het oordeel, en een enorme hoeveelheid harde feiten: Peter Mertens gebruikt zijn gekende recepten in een nieuw meesterwerkje.”
Ferre Wyckmans, oud-algemeen secretaris ACV Puls:
We moeten vergeten te vergeten
Corona heeft manco’s blootgelegd waarvan de economisch en sociaal-zwaksten op korte en lange termijn de zwaarst getroffenen zijn of zullen zijn. Zonder bijsturing zal de economische en maatschappelijke balans verder in hun nadeel hellen. Economisch herstel moet in de eerste plaats sociaal en preventief zijn. Het zorgprincipe vooraan dus. De applauserkenning voor de ‘helden’ zal daarbij onvoldoende zijn. Want solidariteit onder burgers ging als een positieve golf tekeer. Een voedingsbodem voor een nieuwe politieke toonzetting. Beleidsmakers mogen die kans niet verkwanselen. Opportuniteiten zijn er om te gebruiken, kansen kunnen worden gegrepen en uitdagingen zijn er om te zoeken en aan te gaan. Beleid dat om- en vooruit kijkt zodat er niet opnieuw vergeten wordt. Het kan… neen het moet.
Boekenmarathon en boekenfeest - VRT (5-10-2020)
interview - herbekijken
Humanistisch Verbond (24-9-2020)
"Wat het boek van Peter Mertens zo bijzonder maakt, is de mondiale visie die hij zo pertinent weet weer te geven in het derde deel. " - recensie - lezen
Youtube (21-9-2020)
Interview met econoom Paul de Grauwe - herbekijken
De Wereld Morgen (16-9-2020)
"Als de nadruk echt op ‘samen’ mag liggen, zijn er dan geen andere oplossingen dan het driedubbel onderstrepen van de verschillen tussen ze en ons? Eentje om over na te denken." - blog - lezen
De Afspraak (15-9-2020)
Interview - herbekijken
De Morgen (14-9-2020)
Peter Mertens over de groeiende ongelijkheid in de wereld - artikel - lezen
Solidair (7-9-2020)
"Terwijl de werkende klasse het land recht hield, kwetterde de kletsende klasse maar voort. En zodra de curve naar beneden ging, eiste men dat het we hét allemaal zo snel mogelijk zouden vergeten. Hét, dat zijn dan de besparingen in de zorg, de commercialisering van de rusthuizen, het falen van de markt en de confederale ramp van negen ministers van gezondheid en zeven ministers van mondkapjes. Maar ook wie de helden zijn." - interview - lezen
De Tijd (11-9-2020)
Over de 'bejaardenindustrie' en de politieke verwaarlozing van onze zorg - opinie - lezen
Radio 1 (4-9-2020)
interview - herbeluisteren