De cholesteroloorlog Bekijk groter

De cholesteroloorlog

Waarom geneesmiddelen zo duur zijn

9789064453380

Sold out

Het spraakmakende boek uit 2004 dat het "Kiwimodel" lanceerde. Download dit boek gratis (pdf)

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2004
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 264p.

Meer informatie

Download dit boek gratis (pdf)

Zocor is een veel verkochte pil tegen verhoogd cholesterol. Het staat samen met twee andere cholesterolverlagers in de topvijf van medicijnen die de ziekteverzekering het meeste kosten. Dokter Dirk Van Duppen toonde aan dat de terugbetalingscriteria voor cholesterolverlagers van het Belgische RIZIV vele miljoenen opleverden voor Merck Sharp & Dome (MSD), de firma die Zocor op de markt brengt. Want 270.000 Belgische patiënten zouden onnodig Zocor slikken.

Ontsteltenis bij farmaceutische firma's en bij minister Vandenbroucke. Applaus bij de patiënten, de dokters en apothekers, de ziekenfondsen. Ondanks het gelobby haalde david Van Duppen z'n slag thuis tegen goliath (MSD). De cholesterolverlagende statines werden alvast veel goedkoper. De firma Pfizer haalt met Lipotor, de duurste (een andere) cholesterolverlager, een jaaromzet van 85 miljoen euro, al kon geen enkele deugdelijke studie de werkzaamheid van Lipitor afdoende bewijzen, wat wel het geval is voor andere statines.

In deze cholesteroloorlog kwam dokter Van Duppen tot de vaststelling dat patiënten álle medicijnen veel te duur betalen. Hij bond de kat de bel aan over de dure regeling in België voor de terugbetaling van medicijnen. Hij vond in Nieuw-Zeeland een veel doorzichtiger en goedkoper systeem: een systeem van openbare aanbesteding waarbij alleen het beste medicijn tegen de laagste prijs op de markt wordt toegestaan en ook volledig terugbetaald. Resultaat: de medicijnen zijn er 50% tot 90% goedkoper dan in België. Geïnspireerd door dat systeem lanceerde dokter Van Duppen een wetsvoorstel om een forse prijsdaling af te dwingen.

Auteurs

Dirk Van Duppen

Dirk Van Duppen was dokter bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde verscheidene artikels, o.a. in vaktijdschriften, schreef Dagboek uit Beiroet (EPO, 1986, samen met zijn vrouw, dokter Lieve Seuntjens) over zijn werk in Palestijnse vluchtelingenkampen; NGO's. Missionarissen van de nieuwe kolonisatie? (1994) en De cholesteroloorlog. Waarom geneesmiddelen zo duur zijn (EPO, 2004), waarin hij het kiwimodel lanceerde.

Op 30 maart 2020 overleed Dirk Van Duppen aan de gevolgen van pancreaskanker.

In memoriam Dirk Van Duppen

In memoriam Dirk Van Duppen