9789462671881
Verkrijgbaar
Materiële en economische veranderingen voor een zinvolle toekomst van mensheid en aarde. Maar vooral een pleidooi voor een noodzakelijke mentaliteitsverandering, een dekolonisering van onze geest.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 28-08-2019
Kuifje wordt volwassen
Materiële en economische veranderingen voor een zinvolle toekomst van mensheid en aarde. Maar vooral een pleidooi voor een noodzakelijke mentaliteitsverandering, een dekolonisering van onze geest.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2019 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 160p. |
U kent Kuifje? Man van vele reizen, onverschrokken reporter maar bovenal de belichaming van onze ‘superieure’ westerse waarden. Het wordt tijd, zo stelt Rik Pinxten, dat Kuifje volwassen wordt en zich bescheidener gaat opstellen. Dat gaat verder dan discuteren over Zwarte Piet of de teruggave van koloniale kunst. Want de toestand op deze planeet is zo ernstig dat de mensheid als gehéél bedreigd wordt. Wat te doen? Dit boek schuift een reeks materiële en economische veranderingen naar voren, van minder vlees eten tot het begraven van het veralgemeend recht op privébezit. Maar het hamert ook op de noodzaak van een mentaliteitsverandering. We moeten naar elkaar leren luisteren en respectvol tot wereldwijd gedragen afspraken komen om nog een zinvolle toekomst voor mensheid en aarde te kunnen hebben. Voorwaarde om die omslag te maken is de dekolonisering van onze geest. Want neen, Kuifje weet het niet allemaal beter. Een uitdagend verhaal over de relevantie van schaamte, interdependentie en gemeenschappelijk gedragen actieplatformen.
Met een voorwoord van Jacqui Goegebeur.
Rik Pinxten is emeritus gewoon hoogleraar in de antropologie en de studie van religies aan de Universiteit Gent. Hij publiceerde bij EPO ook Kleine revoluties. Of willen we de barbarij? (2013), Schoon protest. Want er is wel een alternatief (2014) en De eeuw van onze kinderen (2016).
NRC (30-01-2020)
"In zijn gebundelde blogs fileert Martijn de Koning in kort bestek vijf mythes over islamofobie." - lezen
Uitpers (18-11-2019)
"Dekoloniseren van de geest" - lezen
Stampmedia (18-11-2019)
"Als nakomelingen profiteren wij nog altijd van de effecten van het kolonialisme" - lezen
De Standaard (17-10-2019)
"De klimaatjongeren hebben het wel begrepen" - lezen
Humanistisch Verbond (23-09-2019)
"In al zijn boeken, waarvan de meeste door EPO werden uitgegeven, probeert deze geëngageerde intellectueel op een toegankelijke manier maatschappelijk hete hangijzers te analyseren." - lezen
Nieuw Wij (14-09-2019)
"De aangehaalde evoluties zijn veroorzaakt door de mens, niet door externe factoren." - lezen
De Wereld Morgen (20-08-2019)
"Het boek reikt ons bijkomende invalshoeken aan, aan ons en allen die aan de debattafel aanschuiven, waar deze en andere ideeën verder uitgewerkt zullen worden, waar deze en andere mensen van alle slag en soort het woord kunnen voeren om samen te leven." - lezen