Verkrijgbaar
Politiek is een wereld van taal en beeldvorming, van framing. Dit is een praktische gids om de ogenschijnlijk objectieve begrippen te doorprikken én je eigen repliek te formuleren.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 11-03-2019
U zegt wat wij denken
Politiek is een wereld van taal en beeldvorming, van framing. Dit is een praktische gids om de ogenschijnlijk objectieve begrippen te doorprikken én je eigen repliek te formuleren.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2019 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 80p. |
Wat communiceert Bart De Wever als hij het heeft over de ‘Marrakeshregering’? Wat betekent het als werkgevers spreken over ‘versoepeling’ en ‘modernisering’ van arbeid? Waarom moet je op je hoede zijn als het debatje-van-de-dag gaat over een ‘machteloos’ koppel hardwerkende Vlamingen wier huis door Roma is gekraakt? En waarom schilderen klimaatsceptici wetenschappers af als ‘dogmatische gelovigen’?
Politiek is een wereld van taal en beeldvorming. Wie erin slaagt zijn werkelijkheid als ‘de’ werkelijkheid voor te stellen is aan de winnende hand. Daar bestaat een term voor: framen. In het Engels letterlijk: ‘kaderen’. Met U zegt wat wij denken tikte taalkundig antropoloog Jan Blommaert een praktische gids bij elkaar om die ogenschijnlijk objectieve begrippen te doorprikken én om je eigen repliek te formuleren. Want het is niet omdat de dirigent aangeeft wat je moet denken, dat je dat ook moet doen.
Een essentieel instrument voor sociale bewegingen en kritische mensen die zich willen mengen in de publieke debatten die ertoe doen.
Jan Blommaert was hoogleraar taal, cultuur en globalisering en directeur van het Babylon studiecentrum aan Tilburg University. Naast zijn academisch werk publiceerde hij bij EPO veertien boeken. In 1993 kreeg hij de Arkprijs van het Vrije Woord voor zijn bijdragen over het migrantenvraagstuk.
Hij overleed op 7 januari 2021 - In memoriam Jan Blommaert
AKTIEF- ledenblad Masereelfonds (28-05-2020)
"De debatprogramma’s op verschillende zenders kregen plots een nieuwe relevantie. Maar of de kwaliteit navenant was, dat is een andere vraag. Aktief ging in gesprek met Jan Blommaert – antropoloog en sociolinguïst – om te weten te komen hoe we communicatief omgaan met deze crisis." - lezen
Onze Taal ( September 2019)
"Hoe invloedrijk een goed frame kan zijn."
NBD Biblion (26-06-2019)
"Leerzaam boekje over een actueel en maatschappelijk relevant onderwerp voor een redelijke lezerskring."
Humanistisch Verbond - Kritisch Lezen (12-06-2019)
"Dit werk is een eyeopener en bijzonder van belang 'in een wereld die meer dan ooit kreunt onder het gewicht van een almaar groter wordende woordenbrij'." - lezen
Sampol (Mei 2019)
"Het boek van Blommaert is alvast het meest interactieve dat ik zag sinds de vakantieoefenboekjes van mijn kinderen (framing)." - lezen
Visie (03-05-2019)
"Wat politici eigenlijk zeggen als ze spreken" - interview
De Wereld Morgen (05-04-2019)
" Volgens Johan Depoortere krijgt de lezer zo inzicht in het mechanisme van framing en woordgebruik." - lezen
Boekvoorstelling (29-03-2019)
"Hoe komt het dat de helft van de Amerikanen ‘pro life’ zeggen als ze ‘anti-abortus’ bedoelen? Wat communiceert Bart De Wever als hij het heeft over de ‘Marrakeshregering’? Politiek is een wereld van taal en beeldvorming. " - herbekijken
Bibliotheek (2019)
"Dit boekje gaat over taal en beeldvorming, meer specifiek over framing." - lezen