Tubes en talloren Bekijk groter

Tubes en talloren

Lief en leed in Deurne-Noord

9789462671317

Verkrijgbaar

Geert Schuermans liep een jaar lang mee in buurthuis Dinamo, in Deurne-Noord. In dit boek vertelt hij over het reilen en zeilen ervan, maar schetst hij vooral de mensen die er een tweede thuis vonden.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2018
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 208p.

Meer informatie

‘De rijkste wijk van Antwerpen als je vanachter begint.’ Zo omschrijven bewoners wel eens Deurne-Noord, een buurt gekneld tussen het Sportpaleis, de Ring en het Bosuilstadion. Er is heel wat verkeer, geluidsoverlast en armoede, en voor propere lucht moet je er ook al niet zijn. Toch zijn veel bewoners trots op hun wijk. Een van de redenen is Dinamo. Al bijna twintig jaar houdt dat buurthuis mee de boel aan elkaar. Buurtmaaltijden, deelmarkten, een bloeiend fietsatelier, lessen Nederlands, structurele oplossingen voor mensen in armoede: het is een ontmoetingsplaats als een warm deken. Auteur Geert Schuermans liep een jaar lang mee in Dinamo. In dit boek vertelt hij over het reilen en zeilen in het buurtwerk, maar schetst hij vooral de mensen die er een tweede thuis vonden: Joke, Hafida, Hugo, Alaa en alle anderen, van bezoekers tot vrijwilligers en professionals. Wat drijft hen naar dat buurthuis? Wat vinden ze daar en wat dragen ze bij? Het resultaat zijn soms treurige, soms grappige, maar altijd hoopgevende verhalen vol energie.

In samenwerking met SAM Steunpunt Mens en Samenleving

Downloaden

Auteurs

Geert Schuermans

Geert Schuermans is socioloog. Eerder publiceerde hij Een jaar in de wereld van de ongelijkheid (EPO, 2015).


Persartikels

Warre Borgmans, acteur (September 2018)
"Ik heb dit boek met veel medevoelen gelezen. het is hoopgevend dat een aantal mensen achter de gevels van allerlei instanties zo aan de kar trekken en zich voor anderen/medemensen inzetten. Spijtig genoeg is het op vele momenten ook verbijsterend dat vele mensen vandaag in de kou staan, onmachtig door allerlei duidelijke of vage omstandigheden. De verhalen grijpen naar de keel,doen wenkbrauwen fronsen, maken je kwaad,stemmen tot verdriet,… Positief blijven en handen reiken en ‘delen', da’s volgens mij de boodschap." 

Bruno De Wever, historicus en professor UGent (September 2018)
"Geert Schuermans leerde mij een les: het is pas als je de mensen ontmoet dat je van Deurne-Noord kunt houden. Maar het boek is vooral een les voor de beleidsverantwoordelijken van Antwerpen. Het leert hen de mensen van buurthuis Dinamo kennen en zal hen overtuigen dat dit en soortgelijke initiatieven onontbeerlijk zijn om het kostbaar weefsel van onze samenleving gezond te houden. Zij zullen net als ik onder de indruk zijn van hoe met weinig middelen zeer veel gebeurt en hopelijk definitief genezen zijn van de neoliberale waanidee dat de markt het sociaal opbouwwerk kan 'reguleren'."

Sociaal.net (29-05-2018)
"Een ode aan het buurtwerk, bij wijlen hard en schrijnend maar ook mooi, enthousiast en ontroerend." - lezen

Gazet van Antwerpen (27-05-2018)
"We zijn de rijkste wijk van Antwerpen, als je achteraan het lijstje begint" - interview - lezen