Het einde van de witte wereld Bekijk groter

Het einde van de witte wereld

Een dekoloniaal manifest

9789462671157

Verwacht

Vul uw e-mail adres is, dan wordt u verwittigd wanneer het door u gekozen boek verschenen is.

Een oproep tot dekolonisatie, want de denkkaders die de kolonisering mogelijk, aanvaardbaar en onzichtbaar maakten, leven gewoon verder.

Meer details

15,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2019
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's160p.
Verwachte verschijningsdatumnovember 2019

Meer informatie

Ze voeren actie tegen standbeelden van witte mannen die zwarte handjes lieten afhakken. Ze ergeren zich dood aan de knecht van de Sint. Ze maken zich kwaad over onze geschiedenisboeken. Ze laten hashtags als #DecoloniseTheMuseum! circuleren op twitter. ‘Ze’, dat zijn studenten, academici en actievoerders die deel uitmaken van een wereldwijd groeiende beweging voor dekolonisatie. Dekolonisatie? Anno vandaag? Jazeker. Want de tijd van Belgisch Kongo of Nederlands Indië is dan wel voorbij, de denkkaders die de kolonisering mogelijk, aanvaardbaar en onzichtbaar maakten, leven gewoon verder.

Met dit confronterende boekje haalt Olivia U. Rutazibwa de oproep tot dekolonisatie naar de Lage Landen. Van institutioneel racisme tot Jan met de Pet, van xenofobie en islamofobie tot lijken in de Middellandse Zee en onhoudbare economische modellen. Warm aanbevolen voor zij die deze discussies met de nodige verwarring of vijandigheid volgen. Maar evengoed voor de fans van de multicultuur van het eerste uur.

Auteurs

Olivia U. Rutazibwa

Olivia U. Rutazibwa was journalist bij MO* Magazine. Vandaag is ze hoofddocent Internationale Relaties, Ontwikkelingssamenwerking en Europese Studies aan de University of Portsmouth.