Zwijg, allochtoon! Bekijk groter

Zwijg, allochtoon!

9789462671140

Verkrijgbaar

Een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving.

Meer details

15,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 176p.

Meer informatie

Maart 2017. In een interview met Knack zegt Rachida Lamrabet dat ze ‘niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod’. Lamrabet is schrijfster en heeft op vraag van de KVS en het Goethe Instituut van Washington net een filmscenario over het thema bij elkaar getikt. Maar Lamrabet is ook juriste bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Twee weken later krijgt ze haar C4. Na onder andere Youssef Kobo, Dyab Abou Jahjah en Alona Lyubayeva is ze de zoveelste m/v met een migratieachtergrond die ergens aan de deur vliegt vanwege een ‘afwijkende’ mening.

Vertrekkend vanuit de boerka-affaire zoekt Rachida Lamrabet een antwoord op een aantal ongemakkelijke vragen. Geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen of veranderen de regels als mensen met een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? Kan ‘allochtone’ kunst of literatuur eigenlijk wel kunst of literatuur zijn? Een essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving.

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Rachida Lamrabet

Rachida Lamrabet is juriste en schrijfster. Ze publiceerde onder andere Vrouwland (2007) en Een kind van God (2008). Ze ontving de Debuutprijs en de BNG Nieuwe Literatuurprijs.


Persartikels

Rekto:Verso (22-03-2018)
"Verstoorde spreekposities: het raciaal contract voorbij." - lezen

Koerier - Pax Christi Vlaanderen vzw (Januari-februari 2018)
"Op treffende wijze illustreert Rachida Lamrabet hoe de vrijheid van meningsuiting gepaard gaat met een dubbele standaard in een superdivers Vlaanderen. (...) Het boek is een oproep om ondanks de meningsverschillen het debat aan te gaan en elkaar vooral niet het zwijgen op te leggen." - Nadia Nsayi - lezen

Boeken Magazine (December 2017)
"De tien schrijfgeboden van Rachida Lamrabet" - interview

Sociaal.net (08-12-2017)
"Het is een boek dat uitnodigt tot reflectie en gelezen moet worden." - lezen

Femma magazine (November 2017)
"Een boeiend essay over identiteit, racisme, het vrouwenlichaam als inzet van de strijd om de vrijheid, en onze bange samenleving."

H-VV Kritisch lezen (17-09-2017)
"Met 'Zwijg, allochtoon!' schrijft Rachida Lamrabet heel wat neer dat tot nadenken stemt." - lezen

De Tijd (16-09-2017)
"Column Rik Van Cauwelaert" - lezen

De Morgen (15-09-2017)
"Verdeeldheid is vermoeiend, maar noodzakelijk" - opinie Joël De Ceulaer - lezen

De Standaard (11-09-2017)
"Eender wie, van welke strekking ook, die overkomt wat Rachida Lamrabet overkwam, verdient onze steun. Misschien moet u het filmpje nog een keer goed bekijken. En luister naar de stem van het personage dat Lamrabet schetst. Een stem die velen niet graag horen. Luister zonder vooroordelen of vooringenomenheid. Misschien moet u, met die ingesteldheid, open en onbevangen, ook haar boek eens lezen. Daarin neemt ze zelf het woord. Sommige passages ervan hebben mij diep geraakt." - opinie Michael De Cock - lezen

De Morgen (09-09-2017)
Dubbelinterview Rachida Lamrabet en Chokri Ben Chikha over hun nieuwste boeken - lezen

AFF (07-09-2017)
"Het begint met een knap geschreven gesprek – de romanschrijfster in Rachida kwam weer boven – gesprek tussen de auteur en haar fictief personage, de in een nikab gehulde vrouw. Het eindigt met een ingekorte Belgische versie van het ‘Project Deburkanisatie’ én een ingekorte Saoedische versie waarin de hoofdrolspeelster het recht opeist om haar lichaam publiek te tonen zoals zij het wil en niet zoals de Saoedische mannenmaatschappij het wil. Verder krijgen we ook nog beklijvende voorbeelden van hoe anderen de norm stellen over hoe vrouwen zich (moeten) gedragen, hoe niet een dominante meerderheid maar een dominante groep aan de touwtjes trekt en nog veel meer." - lezen

Gazet van Antwerpen (07-09-2017)
"Rachida Lamrabet stelt 'Zwijg, allochtoon!' voor in De Roma: 'De mondigheid van jonge mensen geeft mij hoop' " - lezen

VRT NWS (07-09-2017)
"Interview opgedeeld in enkele korte videofragmenten" - herbekijken

MO* (07-09-2017)
"Mij gaat het om waardigheid" - interview - lezen

De Wereld Vandaag (Radio 1) (06-09-2017)
Gesprek met Rachida Lamrabet - herbeluisteren

Nieuwsblad.be (06-09-2017)
"Na het ontslag bij Unia: Rachida Lamrabet stelt boek voor" - lezen

Gva.be (06-09-2017)
"Ontslagen Unia-juriste stelt in de Roma haar boek ‘Zwijg, allochtoon!’ voor" - lezen

De Zevende Dag (03-09-2017)
Gesprek met Rachida Lamranet n.a.v. haar nieuw boek - herbekijken

De Standaard (02-09-2017)
"Vrije meningsuiting? Zolang je maar geen allochtoon bent" - voorpublicatie - lezen

Eva Brems, voormalig parlementslid Groen & hoogleraar mensenrechten UGent
"Ook mensen uit de witte meerderheid die zichzelf tot de medestanders van 'de allochtonen' rekenen, kunnen zich met dit boek aan een eye-opener verwachten. Lamrabets genuanceerde kijk op het 'boerkaverbod' brengt perspectieven en inzichten die voor velen nieuw zullen zijn. Maar de echte confrontatie komt in het tweede deel, dat de mechanismen beschrijft waarmee onze samenleving minderheden - en dan met name de Islamitische minderheid- monddood maakt. Lamrabet beschrijft overtuigend de dubbele standaarden die er gehanteerd worden - vaak opzettelijk, door een samenleving die haar moslims onzichtbaar en onhoorbaar wil maken. Maar vaak ook door mensen die zich vermoedelijk niet van hun eigen vooroordelen bewust zijn. Ik heb een paar keer hard moeten slikken."

Sofie De Graeve, woordvoerster Furia
"Het persoonlijke is politiek! De feministische slogan van weleer blijft ook vandaag brandend actueel. In 'Zwijg, allochtoon!' toont Rachida Lamrabet haarscherp hoe selectief de samenleving is met het toekennen van zelfbeschikkingsrecht aan vrouwen. Keer op keer is hun lichaam inzet van debat en strijd. Maar hun stem wordt zelden gehoord. En al zeker niet van vrouwen met kleur. Dit boek is een ‘must’ voor al wie zich in het maatschappelijk debat over gelijkheid vrouw/man, emancipatie, discriminatie en racisme wil verdiepen."

Mohamed Ikoubaan, directeur Moussem Festival
"Een vooruitziend Vlaanderen zou stemmen als Rachida Lamrabet moeten koesteren. Hoe afwijkend deze stemmen ook zijn in de ogen van de blanke meerderheid, ze vormen het broodnodige zuurstof voor een diversiteitsdebat dat gedomineerd is door het homogeen denken in een sterk heterogene samenleving.
Mensen als Rachida demoniseren heeft als gevolg dat belangrijke democratische stemmen uit de etnische-culturele minderheden zich terugtrekken uit het maatschappelijk debat. Velen hebben het al gedaan. Et quand les degoutés s'en vont, il ne reste que les dégoûtans. Op den duur zal de blanke meerderheid geen democratische gesprekspartners meer hebben in de verschillende gemeenschappen, tenzij men rekent op een handvol evolués, opportunisten en Alibi-Ali's om de klus te klaren."

Bleri Lleshi, Bleri Lleshi, politiek filosoof, docent aan UCL en auteur
"Rachida Lamrabet kaart helder en vlijmscherp de hypocrisie aan in de media, de politiek en de kunstwereld. Via persoonlijke voorbeelden, aangevuld met harde feiten, maakt ze de lezer bewust over de dubbele standaard die wordt gehanteerd en de witte blindheid. Met ‘Zwijg, allochtoon’ schreef ze een pamflet dat in de wereld van media, politiek en kunsten gelezen en herlezen moet worden. Dit pamflet is geen wraak of uitleg voor haar ontslag, maar wel een moedige poging om ons bewust te maken. Ze blijft het gesprek aangaan en hiermee toont ze aan dat ze, behalve een getalenteerde juriste, schrijfster en kunstenares, ook een strijdbare moeder en mooie mens is."

Alona Lyubayeva, Ex- Vlaams Diversiteitsambtenaar
"In haar boek stelt Rachida Lamrabet pertinente vragen over de toekomst van superdiverse samenleving in België. Uitgaand van de vaststelling dat in een polariserende angst gedreven
samenleving de meerderheid afwijkende stemmen van etnisch-culturele minderheden als vijandig benadert en behandelt, moeten wij ons permanent de vragen stellen: Welke offers willen wij brengen aan de altaar van het samenleven (vivre ensemble)? Kunnen wij mensenrechten, waarden en normen à la carte wijzigen afhankelijk of het over de meerderheid of de minderheid gaat? Kan deze samenleving overleven als mensenrechten geen betrouwbare hoeksteen meer vormen? Krampachtige reacties van media, burgers en politiek op hoofddoek, boerka, nikab en boerkini zijn krachtige illustraties van haar standpunten."