Liever Sandra dan Samira? Bekijk groter

Liever Sandra dan Samira?

Over praktijktesten, mystery shopping en discriminatie

9789462670877

Verkrijgbaar

Veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt en stelt concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, anoniem solliciteren en zelfregulering.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

colofonpaperback - 176p.
UitgeverijEPO
Jaar van uitgave2017

Meer informatie

Een Belg, een Marokkaan en een Turk komen op sollicitatiegesprek: het zou het begin van een even flauwe als foute mop kunnen zijn. Maar in het België van vandaag spelen veel mensen mee in zo’n grap met een lange baard. Nochtans zou iedereen in dit land gelijk moeten zijn, zo staat het ook in de grondwet. De werkelijkheid is anders. Of het nu door hun leeftijd, geslacht, afkomst, fysieke beperking of geestelijke gezondheid is, veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of zelfs gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt. Maar het stelt ook een aantal concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, sensibilisering, anoniem solliciteren en zelfregulering. Want in het verkeer doen flitspalen en boetes veel bestuurders hun gedrag aanpassen. Zou het niet zinvol zijn dat er in de strijd tegen discriminatie en voor gelijke burgerrechten ook dergelijke instrumenten komen?

Downloaden

Auteurs

Pieter-Paul Verhaeghe

Pieter-Paul Verhaeghe is professor Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en onderzoeker aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in armoede, discriminatie, diversiteit en ongelijkheid. Zijn opiniestukken daarover verschijnen in verschillende media. De afgelopen jaren hij voerde meer dan 20.000 praktijktests en mystery calls uit op de woning- en arbeidsmarkt.


Persartikels

Alona Lyubayeva (ex-Vlaams Diversiteitsambtenaar)
"Discriminatie heeft al lang het niveau van individuele anekdotes overstegen. Vrouwen, mensen met handicap of migratieachtergrond worden structureel gediscrimineerd in België. Lees het boek, doe er iets mee, want het is broodnodig."

Dominique Willaert (Artistiek leider Victoria Deluxe)
"Dit boek nodigt uit om de handen in elkaar te slaan, want een samenleving die kiest voor gelijkheid van al haar burgers wint op meer dan één vlak."

Jihad Van Puymbroeck (Woordvoerder Praktijktesten Nu)
"Dit boek toont aan hoe zelfregulering, een favoriet onder de zogenaamde ‘anti-antidiscriminatielobby’ niet de beste oplossing is in België. Wie nog niet overtuigd is van praktijktesten als ideale objectieve methode in de strijd tegen discriminatie, raad ik dit boek aan."

Knack.be (15-11-2017)
"Zal het racisme in Vlaanderen opnieuw toenemen door de negatievere toon van de N-VA over migranten?" - voorpublicatie - lezen

Knack (15-11-2017)
"Door de N-VA dreigt de samenleving weer racistischer te worden" - interview - lezen

Eva Brems (Prof. mensenrechten, UGent)
"Dit boek blijft niet steken in een analyse van het discriminatie als maatschappelijk en menselijk probleem. Het gaat ettelijke stappen verder door een concreet spoor uit te zetten om de strijd tegen discriminatie een nieuw elan te geven."

Stijn Baert (Prof. economie, UGent)
"Een boek naar het beeld van de auteur: ernstig onderzoek als onderbouw, een ambitieuze en geëngageerde visie als bovenbouw. Het hoort in de bibliotheek van al wie in Vlaanderen met discriminatie aan de slag wil."