Verkrijgbaar
Veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt en stelt concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, anoniem solliciteren en zelfregulering.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 07-11-2017
Liever Sandra dan Samira?
Veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt en stelt concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, anoniem solliciteren en zelfregulering.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2017 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 176p. |
Een Belg, een Marokkaan en een Turk komen op sollicitatiegesprek: het zou het begin van een even flauwe als foute mop kunnen zijn. Maar in het België van vandaag spelen veel mensen mee in zo’n grap met een lange baard. Nochtans zou iedereen in dit land gelijk moeten zijn, zo staat het ook in de grondwet. De werkelijkheid is anders. Of het nu door hun leeftijd, geslacht, afkomst, fysieke beperking of geestelijke gezondheid is, veel mensen worden benadeeld als ze een job of een woning zoeken, uitgaan of zelfs gewoon over straat wandelen. Dit boek gaat na hoe dat komt. Maar het stelt ook een aantal concrete maatregelen voor, van mystery shopping tot praktijktesten, sensibilisering, anoniem solliciteren en zelfregulering. Want in het verkeer doen flitspalen en boetes veel bestuurders hun gedrag aanpassen. Zou het niet zinvol zijn dat er in de strijd tegen discriminatie en voor gelijke burgerrechten ook dergelijke instrumenten komen?
Pieter-Paul Verhaeghe is professor Sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel en onderzoeker aan de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in armoede, discriminatie, diversiteit en ongelijkheid. Zijn opiniestukken daarover verschijnen in verschillende media. De afgelopen jaren hij voerde meer dan 20.000 praktijktests en mystery calls uit op de woning- en arbeidsmarkt.
Sampol (Februari 2018)
"Met het boek Liever Sandra dan Samira? biedt Pieter-Paul Verhaeghe een tool om, op basis van wetenschappelijke bevindingen, het debat aan te gaan over hoe discriminatie in de praktijk daadwerkelijk aangepakt kan worden. In een heel toegankelijke taal neemt de auteur de lezer bij de hand en herinnert hij ons vanuit een sociologisch perspectief welke diverse vormen discriminatie aanneemt. (...) Één van de belangrijkste meerwaarden van het boek is dat het praktijkgericht is. (...) Verhaeghe komt in dit boek als het ware uit zijn ivoren toren, voor zover hij daar al in zou hebben gezeten, en speelt als auteur van dit boek een belangrijke rol in de strijd tegen discriminatie op het veld." - lezen
Vacature.com (02-01-2018)
"Ook anticiperend optreden" - auteur aan het woord - lezen
Het Laatste Nieuws (02-01-2018)
"Nergens zoveel etnische arbeidsdiscriminatie als in ons land" - lezen
Apache (04-12-2017)
"Tien procent van de makelaars zijn diehard racisten" - interview - lezen
Alona Lyubayeva (ex-Vlaams Diversiteitsambtenaar)
"Discriminatie heeft al lang het niveau van individuele anekdotes overstegen. Vrouwen, mensen met handicap of migratieachtergrond worden structureel gediscrimineerd in België. Lees het boek, doe er iets mee, want het is broodnodig."
Dominique Willaert (Artistiek leider Victoria Deluxe)
"Dit boek nodigt uit om de handen in elkaar te slaan, want een samenleving die kiest voor gelijkheid van al haar burgers wint op meer dan één vlak."
Jihad Van Puymbroeck (Woordvoerder Praktijktesten Nu)
"Dit boek toont aan hoe zelfregulering, een favoriet onder de zogenaamde ‘anti-antidiscriminatielobby’ niet de beste oplossing is in België. Wie nog niet overtuigd is van praktijktesten als ideale objectieve methode in de strijd tegen discriminatie, raad ik dit boek aan."
Knack.be (15-11-2017)
"Zal het racisme in Vlaanderen opnieuw toenemen door de negatievere toon van de N-VA over migranten?" - voorpublicatie - lezen
Knack (15-11-2017)
"Door de N-VA dreigt de samenleving weer racistischer te worden" - interview - lezen
Eva Brems (Prof. mensenrechten, UGent)
"Dit boek blijft niet steken in een analyse van het discriminatie als maatschappelijk en menselijk probleem. Het gaat ettelijke stappen verder door een concreet spoor uit te zetten om de strijd tegen discriminatie een nieuw elan te geven."
Stijn Baert (Prof. economie, UGent)
"Een boek naar het beeld van de auteur: ernstig onderzoek als onderbouw, een ambitieuze en geëngageerde visie als bovenbouw. Het hoort in de bibliotheek van al wie in Vlaanderen met discriminatie aan de slag wil."