De kracht van rechtvaardigheid Bekijk groter

De kracht van rechtvaardigheid

9789462670754

Verkrijgbaar

Vertrekkend van zijn 25 jaar lange loopbaan legt Vlaanderen bekendste erevrederechter de vinger op de wonde van justitie. En hij toont aan hoe het anders kan.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 294p.

Meer informatie

Als Jan Nolf zijn pen opheft, schuift de macht ongemakkelijk over haar stoel. Twee jaar geleden noemde het Europees Netwerk Hoge Raden van Justitie Vlaanderens bekendste erevrederechter zelfs een 'gevaar voor justitie'. Daar valt wel iets voor te zeggen. Als straks zelfs maar een deel van zijn voorstellen wordt gerealiseerd, ziet ons gerecht er helemaal anders uit.

Zijn boek, waarvoor Nolf vertrekt van zijn 25 jaar lange loopbaan, biedt een unieke inkijk in justitie. Het doet soms denken aan een J’accuse: de justitiewatcher schrijft minister Geens een brief en roept de burger op de rechtstaat te verdedigen, want justitie is van ons allemaal. Maar Nolf doet méér dan alleen kritiek leveren. Naar analogie met De kleine prins tekent hij hoe een nieuwe justitie er uit zou kunnen zien. Zodat Dame Justitia haar weegschaal weer kan gebruiken om het evenwicht te bewaken in plaats van de prijzen van de Afkoopwet te bepalen.

Omwille van zijn verdienste in de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet en de verdediging van de rechten en plichten van elk individu, ontving Jan Nolf de Burgerschapsprijs 2016 van Stichting P&V.

Auteurs

Jan Nolf

Jan Nolf schrijft regelmatig bijdrages en opiniestukken voor Knack, De Standaard, De Morgen en deredactie.be.


Persartikels

Assisen.be (29-08-2017)
"Als je in je leven één boek over de kuiperijen van justitie leest, lees dan De kracht van rechtvaardigheid." - Gust Verwerft - lezen

Juristenkrant (11-01-2017)
‘Reparatierechtspraak afkoopwet: (nog) geen reden tot gejuich’

De gids op maatschappelijk gebied (Januari 2017)
"Aanbevolen lectuur! (...) De kracht van rechtvaardigheid biedt een unieke kijk op Justitie in het bijzonder. Hij levert niet alleen kritiek op bepaalde uitwassen, maar schetst tevens hoe een nieuwe justitie eruit zou kunnen zien."

Krant van West-Vlaanderen (23-12-2016)
"Stop de graaicultuur" - interview

Kugrako (17-12-2016)
"Als straks zelfs maar een deel van zijn voorstellen wordt gerealiseerd, ziet ons gerecht er helemaal anders uit. (...) Door dat Jan Nolf vele namen noemt uit de politieke en juridische wereld is dit boek zeker voor de ingewijde een heel interessant boek. Anderen kunnen zich hiermee een goed beeld vormen van de onbekende, vaak ouderwetse, werkwijzen van het gerechtsapparaat en het feit dat sommige magistraten zich verheven voelen boven iedere andere burger." - lezen

De Tijd (10-12-2016)
"Onlangs kreeg ex-vrederechter en justitiewatcher Jan Nolf (65) de burgerschapsprijs van de Stichting P&V voor zijn inzet voor een open, democratische en tolerante samenleving. Intussen is er ook zijn boek 'De kracht van rechtvaardigheid'. Hier maakt hij zijn persoonlijke balans." - lezen

Juristenkrant (09-12-2016)
"Jan Nolf zet alles nog eens op een rijtje" - bespreking

Raf Jespers, advocaat PROGRESS Lawyers Network (December 2016)
"Boeiend van inhoud en leest als een trein. Met veel respect voor de gewone sterveling en erg gevoelsgeladen wat in dit wereldje een zeldzaamheid is. Merci."

Prof. Benoit Allemeersch (December 2016)
"Ik ken geen vergelijkbaar boek over justitie in heel het Nederlandse taalgebied."

Prof. Ivo Aertsen, Leuvens Instituut voor Criminologie (LINC) (December 2016)
"Een krachtig boek, een moedig boek. Scherpe stijl, inhoudelijk verfrissend. Moet je durven. Dit breekt justitie open."

Professor em. Frank Hutsebaut (December 2016)
"Ik kon niet stoppen bij het lezen. Ik las het in één dag en één nacht helemaal door."

Knack.be (29-11-2016)
Erevrederechter Jan Nolf: 'GAS-rechtspraak is recht laten spreken door amateurrechters' - voorpublicatie - lezen

Touché (radio 1) (27-11-2016)
Gesprek met Friedl Lesage - herbeluisteren

De Morgen (26-11-2016)
'Weg met de oorlogscultuur in de rechtspraak' - interview - lezen

Knack (23-11-2016)
Michel Claise en Jan Nolf: 'Liever dan lastige fraudeprocessen te voeren, pakt het parket de kruimeldieven aan'- dubbelinterview - lezen

De Morgen (23-11-2016)
'Exit afkoopwet' - voorpublicatie - lezen