De supersamenwerker Bekijk groter

De supersamenwerker

9789462670655

Verkrijgbaar

Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek van biologen, antropologen, neurowetenschappers en kinderpsychologen tonen de auteurs dat de mens in wezen supersociaal is en niet de koele winstwolf die neoliberale economen van hem proberen maken.

Meer details

20,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 344p.

Meer informatie

Survival of the fittest? Gooi gelijk welke Slimste Mens het begrip voor de voeten en veel kans dat hij repliceert met ‘Darwin’, ‘het recht van de sterkste’, ‘eigenbelang’, ‘competitie’, ‘agressie’ en ‘egoïsme’. Dat van Darwin is natuurlijk waar. Maar die andere antwoorden, zo stellen de auteurs van dit boek, berusten op een historisch misverstand. En vooral: op ideologisch misbruik. Want de succesvolste diersoorten, the fittest, waren net diegene die het best konden samenwerken. Empathie en sociaal gedrag zijn vroege verworvenheden in de evolutie: onze overleving berust meer op samenwerking dan op concurrentie.

Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek van biologen, antropologen, neurowetenschappers en kinderpsychologen tonen Van Duppen en Hoebeke dat de mens in wezen ‘supersociaal’ is. Wist u dat baby’s zelfs al onderscheid maken tussen wie lief is en wie stout is? Dit explosieve boek werpt een nieuw licht op ons mensbeeld. Want neen, wij zijn niet de koele winstwolven die neoliberale economen van ons proberen maken.

Lees de reacties van Dirk De Wachter, Jean-Jacques Cassiman, Jean Paul Van Bendegem, en vele anderen.

Waarom Dirk Van Duppen dit boek opdraagt aan zijn moeder

Downloaden

Auteurs

Dirk Van Duppen

Dirk Van Duppen was dokter bij Geneeskunde voor het Volk. Hij publiceerde verscheidene artikels, o.a. in vaktijdschriften, schreef Dagboek uit Beiroet (EPO, 1986, samen met zijn vrouw, dokter Lieve Seuntjens) over zijn werk in Palestijnse vluchtelingenkampen; NGO's. Missionarissen van de nieuwe kolonisatie? (1994) en De cholesteroloorlog. Waarom geneesmiddelen zo duur zijn (EPO, 2004), waarin hij het kiwimodel lanceerde.

Op 30 maart 2020 overleed Dirk Van Duppen aan de gevolgen van pancreaskanker.

In memoriam Dirk Van Duppen

In memoriam Dirk Van Duppen


Johan Hoebeke

Johan Hoebeke heeft nog biologie en evolutietheorie gedoceerd aan de studenten filosofie van de Sorbonne en was jarenlang onderzoeksdirecteur aan het Franse Centre National de Recherche Scientifique.


Persartikels

Sociaal.net (18-10-2018)
"Die enge visie op mens en samenleving heeft zich ondertussen zo diep genesteld in zowat alle lagen van samenleving en psychologie, dat velen dat denken niet meer als een radicale ideologie herkennen. Het mens- en maatschappijbeeld dat dit boek daar tegenover stelt, is veel rijker en grondiger gedocumenteerd. Het werk houdt er duidelijk een missie op na, maar die is zo rijk geïllustreerd dat het lezen van dit boek niet enkel als een broodnodige correctie maar vooral als een verademing aanvoelt." - lezen

5beaufort (herfst 2017)
"Aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek van biologen, antropologen, neurowetenschappers en kinderpsychologen bewijzen ze dat de mens in wezen supersociaal is. Gelijk hebben ze, als je het ons vraagt. Van dit boek hebben we genoten. En wij niet alleen."

Collationes (2017, nr. 3)
"Dit boek verdient de aandacht van de lezers van Collationes omdat het ook een uitdaging bevat voor de manier waarop over God dient worden gedacht."

Tijdschrift voor Geneeskunde (01-03-2017)
"Het is moedig om vandaag, op basis van wetenschappelijke gegevens, de analyse van 'elk voor zich', ondervedraagzaamheid, te proberen ontkrachten. De auteurs leveren een belangrijke bijdrage tot dit debat. Boven alles onthoud ik uit dit boek, het warme pleidooi dat ik na 40 jaar werken als huisarts alleen maar kan onderschrijven: "duurzaam samen-leven en duurzaam samenwerken veronderstelt een houding van generositeit, maar ook van optimisme en van mildheid". Het is de essentie van het arts-zijn in de dagelijkse omgang met patiënten." - bespreking door Prof. Jan De Maeseneer, UGent

Pax Christi (Maart-april 2017)
"De supersamenwerker is een ongewoon boek, dat het ontdekken meer dan waard is. De auteurs leggen op een vlotte manier een complexe materie uit, die niet alleen een stevige onderbouw geeft voor een totaal andere kijk op het mensdom, maar ook voor onze vredesweek. (...) Dit boek is van wezenlijk belang om de winst van de samenwerking aan te tonen. De auteurs beschrijven heel veel aspecten, doorspekt met onderzoeken, en toch leest het boek als een trein. Een aanrader dus!"

Kerk & Leven (18-01-2017)
"Ongelijkheid is een ziekte, solidariteit het beste medicijn, al sinds er mensen zijn." - recensie

Tribune (29-12-2016)
"Huisarts Van Duppen en biochemicus Hoebeke hebben hét wetenschappelijke tegengif tegen individualisme geschreven."

Sampol (December 2016)
"Een interessant boek."

Psychologies (December 2016)
"Dirk Van Duppen over een nieuw inzicht in de evolutieleer" - interview

De Maakbare Mens (December 2016)
"Je moet het maar doen. Een haast encyclopedisch, maar toch vlot leesbaar en overzichtelijk werkstuk neerzetten over de populairwetenschappelijke inzichten van de laatste decennia. Iemand die een beetje ingelezen is in de sociobiologische en antropologische literatuur zal heel wat déjà-vu’s tegenkomen, maar wees gerust, er blijft ruim voldoende over om te ontdekken of te herontdekken. (...) Zeer aanbevelenswaardig." - lezen

Ethische Perspectieven (December 2016)
“Dat de auteurs alles in frisse taal duiden en dat ze de lezer ook nog eens trakteren op een aantal lessen geschiedenis, wetenschapsfilosofie en economie, maakt dat ze een veelomvattend, aantrekkelijk en gewoonweg onvergelijkelijk boek hebben neergepend. Geheel terecht werd dit boek dan ook reeds voor de officiële verschijning door een aantal professoren (o.a. Jean-Jacques Cassiman, Pascal Gielen, Serge Muyldermans en Jan Vranken,) bewierookt – en dan met name voor het synthetiserende karakter ervan.”

Ethische Perspectieven (December 2016)
"Dat de auteurs alles in frisse taal duiden en dat ze de lezer ook nog eens trakteren op een aantal lessen geschiedenis, wetenschapsfilosofie en economie, maakt dat ze een veelomvattend, aantrekkelijk en gewoonweg onvergelijkelijk boek hebben neergepend. Geheel terecht werd dit boek dan ook reeds voor de officiële verschijning door een aantal professoren bewierookt - en dan met name voor het synthetiserende karakter ervan. (...) Dit werk is een indrukwekkende synthese en een erg geslaagde vorm van wetenschapscommunicatie."

Raak (November 2016)
interview - lezen

Medi-Sfeer (01-11-2016)
"Met hun boek ‘De supersamenwerker’ scheppen coauteurs Dirk Van Duppen en Johan Hoebeke expliciet een positief mensbeeld, aan de hand van een indrukwekkende reeks wetenschappelijke gegevens." - lezen

Spiegelbeeld magazine (November 2016)
interview

Bodytalk (November 2016)
"In De supersamenwerker verzamelen de arts Dirk Van Duppen en de wetenschapper Johan Hoebeke wetenschappelijke bevindingen die een heel ander licht op de menselijke natuur werpen."

Vonk (24-10-2016)
"Een echte aanrader, enorm leerrijk en het leest heel vlot. Het is interessant dat het thema vanuit verschillende wetenschappelijke hoeken benaderd wordt om zo tot een rijk geheel te komen. De vaak complexe materie wordt op een heel begrijpelijke en boeiende manier gebracht." - lezen

Leestafel (12-10-2016)
"Een zeer toegankelijk en goed leesbaar en vooral hoogst interessant boek. (...) Een goed boek voor politici dus, maar zeker niet alleen voor hen." - lezen

Artsenkrant (05-10-2016)
interview

Sprokkels (September 2016)
"De auteurs slagen erin, op een historische en dialectische wijze, om op basis van hun bevindingen een verrassend en aantrekkelijk mensbeeld op te voeren."

Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (Oktober 2016)
"Een erg interessant en leerzaam wetenschappelijk werk over de mens in de maatschappij. Het boek zorgt voor een vrij allesomvattende kijk op het hedendaagse mensbeeld." - lezen

De Standaard (19-09-2016)
Interview met Dirk Van Duppen - lezen

De Bende van Annemie - radio 1 (12-09-2016)
Gesprek met Johan Hoebeke - herbeluisteren

KRO-NRCV (07-09-2016)
"Wetenschappers: De mens is van nature goed" - bespreking - lezen

Humo (06-09-2016)
Interview met Dirk Van Duppen & Johan Hoebeke - lezen