Dwarsliggers voor opbouwwerk Bekijk groter

Dwarsliggers voor opbouwwerk

Verkrijgbaar

Een reeks teksten met economische, sociaalgeografische en politiek-filosofische inslag. Geen praktijkboek over opbouwwerk maar het resultaat van drie decennia naar de dingen kijken met de ene voet in de praktijk en met de andere in de theorie.

Meer details

0,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 336p.

Meer informatie

Louis-Paul Boon wist al: de afbreker bouwt ook op. Maar hoe bestempel je dan de auteur van dit boek: de opbouwer die zich tegen de afbraak verzet? Alain Storme werkte meer dan dertig jaar voor Samenlevingsopbouw Brussel, een organisatie die samen met maatschappelijk kwetsbare groepen aan verandering werkt. Aan de vooravond van zijn pensioen bundelt hij een reeks teksten met economische, sociaalgeografische en politiek-filosofische inslag die een vinger achter het bloemetjesbehang van de heersende analyses steken. Over hoe het neoliberalisme onze woon- en leefomgeving maar ook onze denkwereld koloniseerde. Over stadsrenovatie en prestigeprojecten in steden en gemeenten. Over sociale cohesie, meer blauw op straat, de onderbuik van Brussel en de herpolitisering van het middenveld. Dwarsliggers voor opbouwwerk is geen praktijkboek over opbouwwerk maar het resultaat van drie decennia naar de dingen kijken met de ene voet in de praktijk en met de andere in de theorie.

Uitgave i.s.m. Samenlevingsopbouw Brussel.

Auteurs

Alain Storme

Alain Storme werkte tweeëndertig jaar als stafmedewerker voor Samenlevingsopbouw Brussel.


Persartikels

De gids op maatschappelijk gebied (Januari 2017)
"Een kritisch maar gevoelig, vanuit de praktijk, en onderbouwd."

samenlevingsopbouw.be (26-09-2016)
interview - lezen

Agorakring (16-07-2016)
"Grondig en stevig gelardeerde analyses door boeiende terugkoppelingen naar de praktijk van het opbouwwerk (...) Een uitnodiging aan opbouwwerkers om eens een denkkader ter hand te nemen in plaats van het ‘gefundenes fressen’ van het overaanbod aan methodologieboeken." - lezen

Aktief (juli-september 2016)
Interview met Alain Storme. "Het dorpse ideaal van samenhang tussen de bewoners is in een grote stad een recept voor teleurstelling."

Pax Christi (Juni 2016)
"Dit boek sleept de lezer mee."

Brussel Deze Week (15-04-2016)
Dubbelinterview over opbouwwerk met Alain Storme en Betty D'Haenens (Tafel 18). - lezen

Francine Mestrum, auteur (Maart 2016)
"Dwarsdenker Alain Storme leert zijn lezers een lesje: wie de concepten van het dominante discours klakkeloos overneemt en gelooft in hun progressief klinkende inhoud komt vaak bedrogen uit. Van activering tot empowerment, van participatie tot sociale cohesie, de realiteit die er achter schuil gaat is verre van emanciperend. Opbouwwerk is verzet, zo stelt de auteur, want de samenleving is maakbaar, maar vandaag wordt die maakbaarheid beperkt tot de groep van kwetsbare burgers. Maar de oorzaken van armoede zijn niet langer in beeld, de aandacht gaat nu naar de wijken waar arme mensen wonen. De armoedebestrijding schiet haar doel voorbij, of misschien was het zelfs helemaal niet de bedoeling om armoede uit te roeien? Moeten we armen niet gewoon wat rijker maken? Zonder de theoretische achtergrond te vergeten geeft Alain Storme een zeer pedagogisch en leesbaar verhaal over wat we vooral niet moeten doen."