Het onderwijsdebat Bekijk groter

Het onderwijsdebat

Waarom de hervorming van het secundair broodnodig is

Verkrijgbaar

Onderwijsdeskundigen van de vier grote Vlaamse universiteiten luiden de alarmbel: een grondige hervorming van het secundair onderwijs is broodnodig. In dit maatschappijdebat leveren ze de vragen die er toe doen en een reeks mogelijke antwoorden.

Meer details

24,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2014, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.

Meer informatie

De hervorming van het secundair onderwijs zou het vlaggenschip worden van de regering-Peeters II maar stootte op bittere weerstand uit meerdere hoeken. Gevolg: de contouren blijven relatief vaag, de hervorming schuchter, en de concretisering is grotendeels tot na de verkiezingen uitgesteld.

In Het onderwijsdebat luiden onderwijskundigen van de vier grote Vlaamse universiteiten de alarmbel: een grondige hervorming is broodnodig. Want neen, ze zal niet tot de neerwaartse nivellering leiden waarmee tegenstanders schermen. Sterker, niks doen legt een tijdbom onder de welvaart van Vlaanderen. Jongeren worden door een te vroege oriëntatie op het verkeerde spoor gezet en raken gedemotiveerd, de sociale ongelijkheid wordt uitvergroot, het voortijdig schoolverlaten in de hand gewerkt, technische en beroepsscholen gestigmatiseerd.

De hervorming van het secundair is een maatschappijdebat, dit boek levert de vragen-die-er-toe-doen en een reeks mogelijke antwoorden aan.

Ook verkrijgbaar als e-book via Standaard Boekhandel

Downloaden

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Ides Nicaise

Ides Nicaise is hoofd van de onderzoeksgroep Onderwijs en Levenslang Leren van het HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving) en hoofddocent Onderwijs en Samenleving aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.


Dimokritos Kavadias

Dimokritos Kavadias is als docent verbonden aan de werkgroep politieke wetenschappen aan de VUB en aan de opleiding sociaal werk van de UA.


Bram Spruyt


Mieke Van Houtte (red.)

Mieke Van Houtte is hoofddocente sociologie aan de Universiteit Gent en hoofd van de onderzoeksgroep CuDOS.


Persartikels

Agenda (oktober-november 2014)
"Ons onderwijs moet fundamenteel hervormd worden." – Interview met Ides Nicaise

Basis (4-10-2014)
“Waarom het afbouwen van onderwijsvormen een goed idee is" - artikel

De Leeswolf (september 2014)
"De auteurs zetten met Het onderwijsdebat een lovenswaardige prestatie neer. Het is een nuchter betoog, dat zich op inhoud en feiten toespitst, en dat getuigt van visie en van kennis terzake." - Recensie

De Standaard (3-05-2014)
"Onderwijs moet voorbereiden op de samenleving van de toekomst" – Interview lezen

Helemaal GO! (1-04-2014)
"Eind april verschijnt Het onderwijsdebat. Ides Nicaise van de KU Leuven is medeauteur van het nu al spraakmakend boek. We vroegen hem 5 redenen waarom de hervorming zo nodig is." - Interview met Ides Nicaise - lezen