9789491297564
Verkrijgbaar
Heruitgave van de klassieker uit 2007, vandaag actueler dan ooit. Over de extreme concurrentie op de scholenmarkt, de overdreven nadruk op instrumentele kennis, het buitengewoon onderwijs als sociale bezemwagen en de té vroege studieoriëntering.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 08-09-2013
De school van de ongelijkheid
Heruitgave van de klassieker uit 2007, vandaag actueler dan ooit. Over de extreme concurrentie op de scholenmarkt, de overdreven nadruk op instrumentele kennis, het buitengewoon onderwijs als sociale bezemwagen en de té vroege studieoriëntering.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2013, 3de herziene druk |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 184p. |
Met een nieuw woord vooraf van Romy Aerts
Net voor de zomervakantie bereikten de Vlaamse meerderheidspartijen een akkoord over de hervorming van het secundair onderwijs. 'Historisch', jubelden de bevoegde minister en de minister-president in koor. N-VA-voorzitter Bart De Wever, die het plan fel bekampte, riposteerde: 'Er verandert bijna niets.'
Dat het Vlaamse onderwijs zwaar tekortschiet, zelfs meer ongelijkheid reproduceert, is al langer bekend. In de heruitgave van hun klassieker uit 2007, met een nieuwe inleiding over de recente onderwijshervormingen, leggen leerkracht-publicist Nico Hirtt, universiteitsprof Ides Nicaise en vakbondsverantwoordelijke Dirk De Zutter met feiten en cijfers in de hand, de vinger op de wonde.
Een bevlogen relaas dat vandaag actueler dan ooit is. Over de extreme concurrentie op de scholenmarkt, de overdreven nadruk op instrumentele kennis, het buitengewoon onderwijs als sociale bezemwagen en de té vroege studieoriëntering van leerlingen. Met als afsluiter een warme oproep tot een meer veelzijdige vorming en voor een langere gemeenschappelijke stam.
Ides Nicaise is hoofd van de onderzoeksgroep Onderwijs en Levenslang Leren van het HIVA (Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving) en hoofddocent Onderwijs en Samenleving aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven.
Nico Hirtt is een pas gepensioneerde leraar. Hij is stichtend lid en verantwoordelijke van de studiedienst van Oproep voor een democratische school. Hij schreef een tiental boeken over onderwijs die in meerdere talen zijn vertaald.
Dirk De Zutter was ruim dertig jaar leerkracht en vakbondsmilitant. De voorbije acht jaar werkte hij voor de Christelijke Onderwijscentrale (COC), waar hij verantwoordelijk was voor het volwassenenonderwijs, de basiseducatie en het deeltijds kunstonderwijs. Ook na zijn pensionering blijft hij opkomen voor een democratische school met een brede maatschappelijke opdracht.
BocoBrussel (10-09-2013)
"Het boek is een 'klassieker' in de hele discussie. Invalshoek is dat het Vlaamse onderwijs een vrij groot gedeelte van de leerlingen tekort schiet in zijn taak 'als krachtigste hefboom voor de sociale participatie van achtergestelde groepen'. Aan de hand van PISA-gegevens, Belgische en internationale statistieken wordt uitvoerig aangetoond dat ongeveer overal in het Westen een kind van laaggeschoolde arbeiders veel minder slaagkansen heeft om een diploma van het secundair en zeker hoger onderwijs te halen dan een kind van kaderleden (of van leraren...). Die verschillen beginnen al van in het kleuteronderwijs. Een opgemerkte vaststelling is ook dat de allochtone achtergrond van de zwakke presteerders hoofdzakelijk een rol speelt in verband met hun sociale status en niet zozeer in verband met hun etnische of culturele kleuring." – lees de recensie
KifKif (9-09-2013)
"Dat het Vlaamse onderwijs zwaar tekortschiet inzake gelijke kansen, is geen nieuwe vaststelling. Maar welke mechanismen zijn er verantwoordelijk voor dat de school de reproductie van ongelijkheden naar sociale en etnische afkomst in stand houdt? In De School van de ongelijkheid proberen Nico Hirtt, Ides Nicaise en Dirk De Zutter, met feiten en cijfers in de hand, enkele structurele en culturele wortels ervan bloot te leggen." – lees de recensie
DeWereldMorgen (8-09-2013)
"Leerkrachten liggen er wakker van: dat zoveel leerlingen niet slagen, spijbelen of zelfs volledig afhaken. Het gaat vaak om kinderen van werklozen of allochtonen. Het niet-slagen wordt dan ook toegeschreven aan hun thuisomgeving: zij zijn echt te zwak voor wiskunde, ze worden thuis niet gestimuleerd, enz... Is het zo eenvoudig?" – voorpublicatie