Brieven uit Brussel / Lettres de Bruxelles Bekijk groter

Brieven uit Brussel / Lettres de Bruxelles

Jongeren aan het woord / Les jeunes prennent la parole

9789491297533

Sold out

Dit boek brengt, in het Nederlands en in het Frans, de ervaringen en de verhalen van de Brusselse jongeren naar buiten. Veertien jongeren schreven een brief over wat hen op hun lever ligt, over hun realiteit, hun leefwereld, hun stad.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2013
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 160p.

Meer informatie

Brusselse jongeren. Als je de media mag geloven, is er niets mee aan te vangen. Kranten en tv-journaals spuien niets dan negatieve berichten over seksisme, agressie tegen homoseksuelen, geweld tegen de politie, ... Dat er in onze hoofdstad ook gewone en positieve verhalen te rapen vallen, interesseert de media en de politici nauwelijks. Bovendien spreekt men veel óver de Brusselse jeugd, maar de jongeren zélf komen zo goed als nooit aan het woord.

Brieven uit Brussel brengt, in het Nederlands en in het Frans, de ervaringen en de verhalen van de Brusselse jongeren naar buiten. Veertien jongeren schreven een brief over wat hen op hun lever ligt. Ze hebben het over vooroordelen, stereotypes, identiteit, taal, onderwijs, engagement en solidariteit. Ze vertellen over hun realiteit, hun leefwereld, hun stad. 'Hoe je het ook bekijkt, in Brussel leven is en blijft een avontuur', schrijft een van hen. Deze brieven bieden een kijk op het Brusselse avontuur zoals de jongeren het zelf ervaren.

Brusselaar, jongerenwerker en politiek filosoof Bleri Lleshi startte Brieven uit Brussel op zijn blog. Er kwam ook een samenwerking met De Morgen, die tien van de brieven publiceerde. De brieven in het Frans verschijnen voor de eerste keer.

Les jeunes de Bruxelles. A en croire les médias, rien qui vaille la peine. Sauf lorsquil sagit de monter en épingle des phénomènes négatifs : sexisme, agressions contre des homosexuels, violences contre des policiers, Mais le quotidien des jeunes, leurs réalisations positives, cela nintéresse que rarement les médias et les politiciens. De plus, si lon parle souvent de la jeunesse bruxelloise, on ne donne quasiment jamais la parole aux jeunes eux-mêmes.

Cest le pourquoi de ces Lettres de Bruxelles, publiées en français et en néerlandais. Quatorze jeunes y racontent leur histoire, leurs expériences. Ils y écrivent ce quils ont sur le cur. Ils nous parlent de préjugés, de stéréotypes, didentité, des langues, de lenseignement, de lengagement, de la solidarité. Ils expriment leur réalité, leur monde, leur ville. « De toute façon, vivre à Bruxelles est et reste une aventure », comme lécrit lun deux. Ces lettres offrent sur laventure bruxelloise le regard de leur propre expérience.

Bruxellois, animateur de jeunes, le philosophe politique Bleri Lleshi a tout dabord publié ces Brieven uit Brussel sur son blog. Le journal De Morgen a ensuite participé au projet en publiant dans ses pages une lettre chaque semaine pendant dix semaines. Cest à loccasion de ce livre quune version française des lettres est rendue publique.

Auteurs

Bleri Lleshi (red.)

Bleri Lleshi is politiek filosoof, jongerenwerker in Brussel, docent aan de UCLL en veelgevraagd spreker. Hij schreef o.a. De neoliberale strafstaat (EPO, 2014), de bestseller Liefde in tijden van angst (EPO, 2016) en Inaya. Brief aan mijn kind (EPO, 2017). Hij onderhoudt ook de populaire Bleri Lleshi’s Blog.


Persartikels

Basis (18-01-2020)
"Het mooiste beroep ter wereld." - lezen

De Leeswolf (februari 2014)
"De bundel Brieven uit Brussel: jongeren aan het woord heeft als grote verdienste dat hij ons doet nadenken en de Brusselse kwestie eens vanuit een totaal ander perspectief bekijkt. Veel dichter bij de hoofdstedelijke realiteit kan men niet komen. Het boek sluit qua beeld-, sfeer- en toonzetting trouwens mooi aan bij de recente vierdelige Canvas-reeks Naar de top, waarin een aantal jongeren van een Brusselse boksclub aan het woord kwamen. De getuigenissen waren straight en hard. Het knappe boek van Lleshi geeft net als de tv-reeks de snelle hartenklop aan van een grootstad vol kwetsbare en vaak eenzame jongeren." – Recensie - lezen

Ansiel.be (9-11-2013)
"Een heel aangenaam boekje dat een heel ander licht werpt op de jongeren van vandaag, dan dat de media ons vaak voorkauwt." - lees de recensie

Erasmix (18-10-2013)
"Mooie verhalen van jongeren met veel ideeën en een ongelooflijk potentieel." - lees de recensie

De Stem van het boek (3/2013)
"Mooi boekje." - Recensie

HVV (oktober 2013)
"Natuurlijk hebben die jonge mensen gelijk: ze wonen in Brussel, zijn dikwijls in Brussel opgegroeid, stuk voor stuk houden ze van hun stad ('Brussel is bohémien, Brussel is anarchistisch en geeft je veel opportuniteiten.' 'Ik ken geen enkele stad als deze.' 'Het is een magische stad, verschillend van andere.'), zijn verrassend welbespraakt, positief, objectief en niet–partisanaal." - lees de recensie

Boco (17-09-2013)
"Een boekje dat meer is dan een toevallige verzameling teksten, maar dat tegelijk heel dicht bij de dagelijkse levenservaringen blijft. Wellicht ook zeer bruikbaar in klasverband, meteen ter inspiratie voor zeer diverse leerlingen om hun invalshoeken en ervaringen op papier te leren zetten. Vertrekkend daarvan kan dan in de klas breder gekaderd worden en de persoonlijke en taalinzet van de leerlingen gestimuleerd worden." Recensie - lezen

ZamanVandaag (15-09-2013)
"Brusselse jongeren. In de media worden ze vaak in één zin genoemd met problemen en criminaliteit. De jongeren zélf komen echter zelden aan het woord. Jongerenwerker en politiek filosoof Bleri Lleshi wil daar met zijn boek Brieven uit Brussel verandering in brengen. Resultaat: veertien inspirerende verhalen over vooroordelen, taal, engagement en politiek." Interview - lezen

Steunpunt Jeugdhulp (10-09-2013)
"De brieven uit Brussel zijn kleine parels uit de stad en lees je in één keer uit." - lees de recensie

DeWereldMorgen (6-09-2013)
"Een aangenaam boekje, dat zonder opdringerig of drammerig te zijn, tot nadenken stemt" - lees de recensie

Brussels Deze Week (31-08-2013)
"We blijven de jongeren onderschatten en verliezen daardoor hun potentieel." – lees het interview