Een veerkrachtige samenleving Bekijk groter

Een veerkrachtige samenleving

Sociaal werk en duurzame ontwikkeling

Sold out

Naar een sociaal rechtvaardige, duurzame samenleving.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010 - 2014, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 424p.

Meer informatie

De planeet kreunt onder een mondiale ecologische crisis en daar komt ook nog eens de financiële en economische crisis bovenop. De grootste slachtoffers? Zij die de minste verantwoordelijkheid dragen: de armen. De samenhang tussen de ecologische crisis en de wereldwijd groeiende sociale kloof is voor het sociaal werk dan ook een belangrijke uitdaging. Kunnen we die beantwoorden vanuit onze missie en traditie?

Welke processen van sociale verandering kunnen we aangaan? Welke belangrijke maatschappelijke thema’s geven inhoud aan duurzame ontwikkeling in de praktijk van het sociaal werk? Hoe kunnen we die praktijk in dat licht verder ontwikkelen? Wat brengt dat mee voor de educatie in sociaal werk?

Deze vragen leiden ons doorheen de verschillende delen van het boek, waar een keur aan auteurs uit het sociaal werk aan meeschreef. De verbindende idee is dat gemeenschaps- en netwerkvorming de belangrijkste bijdragen zijn van het sociaal werk aan duurzame ontwikkeling. En die verbanden dienen veerkrachtig te zijn om in een snel veranderende wereld de strijd voor een meer rechtvaardige en leefbare wereld te kunnen aangaan.

Met bijdragen van: Jan Brodala, Hans Bruyninckx, Sara Ceustermans, Mieke Clymans, Pascal Debruyne, Johan Deklerck, Anny De Schutter, Rudy Dhont, Gunther Gehre, Gerard Hautekeur, Dirk Holemans, Sylvia Hubar, Daan Janssens, Anneleen Kenis, Moo Laforce, Jo Lefevere, Pieter Lievens, Frank Monsecour, Jos Pauwels, Jef Peeters, Jan Raymaekers, Peter Raymaekers, Willy Sleurs, Anne Snick, Yolanda te Poel, Joeri Van Coillie, Joke Vandenabeele, Gert Vandermosten, Jos Vandikkelen, Frederic Vanhauwaert, Jan Van Passel, Katrien Van Poeck, Tine Van Regenmortel, Emiel Vervliet, Danny Wildemeersch.

Uitgave met de steun van de Katholieke Hogeschool Leuven en de Provincie Vlaams-Brabant

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Jef Peeters (red.)

Jef Peeters doceerde onder meer sociale filosofie en ethiek aan KHLeuven. Hij deed onderzoek naar de relatie tussen sociaal werk en duurzame ontwikkeling. Dat resulteerde in het boek Een veerkrachtige samenleving. Hij volgt deze thematiek verder op als vrijwillig onderzoeker bij Civitaz, Centrum voor Participatie en Burgerschap. Hij is lid van Oikos, denktank voor sociaal-ecologische verandering, redacteur bij het gelijknamige tijdschrift, lid van de denktank Terra Reversa en van de stuurgroep van het Transitienetwerk Middenveld.


Persartikels

MO* (november 2010)
Interview met Jef Peeters - lezen

Hans Bruyninckx, professor Milieubeleid en Duurzame Ontwikkeling KULeuven en coördinator Vlaams Steunpunt Duurzame Ontwikkeling:
"Mijn enthousiasme en appreciatie bij het lezen van de hoofdstukken was groot vanwege de originaliteit en de reikwijdte van de inhoud. (...) Het is zonder meer een belangrijke bijdrage aan het debat over hoe we verdere stappen kunnen zetten naar een sociaal rechtvaardige duurzame samenleving."