Volk Bekijk groter

Volk

9789064457135

Sold out

15% van de Belgen leeft onder de armoedegrens. Marjorie Blomme en Tom Naegels brengen dit cijfer tot leven in negen indringende verhalen...

Meer details

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 184p.

Meer informatie

Vijftien procent van de Belgen leeft onder de armoedegrens. Dat zijn anderhalf miljoen mensen. Dat is veel. En toch zien we die mensen zelden. De statistieken lezen we vaak genoeg, net als de studies, de rapporten, de analyses en verklaringen. Maar de mensen zelf, die vertellen niet zo vaak hun verhaal. Velen 'aan de andere kant' lijken hen zelfs niet op te merken als ze hun pad kruisen in het echte leven.

Dit boek doet daar iets aan. In negen verhalen worden we midden in evenzoveel levens gegooid, levens van gewone mensen die het moeilijker hebben dan anderen om financieel rond te komen. Harde verhalen vaak, maar ook beminnelijke, pakkende, verrassende, en altijd: echte. In een literaire, directe vorm geven Tom Naegels en Marjorie Blomme een stem aan het volk.

Met een nawoord Armoede beter begrijpen van Lize Van Dijck, medewerker van OASeS (Universiteit Antwerpen)

Uitgave i.s.m. Recht-Op vzw

Geïllustreerd met 40 pagina's kleurenfoto's van François De Heel

Auteurs

Marjorie Blomme

Marjorie Blomme is journaliste bij onder andere De Standaard.


Tom Naegels

Tom Naegels is schrijver van onder andere Los en Beleg. Los won de Gerard Walschap literatuurprijs en was genomineerd voor de Libris literatuurprijs. De verfilming lokte honderdduizend bezoekers naar de zalen.


Persartikels

Weliswaar (welzijns- en gezondheidsmagazine) (november 2010)
"Arm maar proper" - bespreking

www.cuttingedge.be (18-10-2010)
4 sterren recensie door Geert Schuermans - lezen

Visie blog (16-10-2010)
"Er is al veel inkt gevloeid over mensen in armoede, maar de publicaties waarin ze zelf aan het woord komen zijn zeldzaam. Volk, een boek van schrijver Tom Naegels (ook bekend van Los en Beleg) en journaliste Marjorie Blomme, is een uitzondering op die regel. De auteurs brengen negen verhalen van mensen in armoede. De negen vertellen zelf hun verhaal. Het is een boek geworden dat je onder de huid kruipt." - 5 sterren bespreking - lezen

De Standaard (16-10-2010)
Opiniestuk van Marjorie Blomme
"Het zijn net mensen"
Er zitten gezichten achter de treurige cijfers. Veiligheid, milieu, rampen. Het zijn zaken waar een breed publiek zich door aangesproken voelt. Marjorie Blomme vraagt zich af waarom dat maar niet wil lukken met armoede in België.

Standaard der Letteren (15-10-2010)
"Arm, maar proper" - 4 sterren recensie
Volk, heet het boek met getuigenissen over armoede, samengesteld door Tom Naegels en Marjorie Blomme. Een boek dat komaf wil maken met de mythe dat wie Arm is het Zelf Gezocht heeft. Eriek Verpale las het en herkende er veel in.

Visie (15-10-2010)
"1 op 7 Belgen heeft geen leefbaar inkomen" - artikel in Visie - lezen

Gazet van Antwerpen (09-10-2010)
Werelddag tegen armoede - "Ik stond op en ging slapen met cijfertjes" - Artikel door Frank Buyse

Het Nieuwsblad (09-10-2010)
Tom Naegels schetst in 'Volk' beeld van armoede op het Kiel - bespreking