Big Brother in Europa Bekijk groter

Big Brother in Europa

9789064456183

Verkrijgbaar

Voor het eerst een volledige beschrijving van de controlestaat Europa, én een Charter met een juridisch en politiek perspectief van verzet tegen deze negatieve ontwikkelingen

Meer details

22,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 408p.

Meer informatie

Hebt u geheimen? Dat dacht u maar. Big brother, grote broer, houdt u in de gaten. Overheid, bedrijven, reclamejongens: ze weten uw vermeende privéleven te vinden. Met surveillance, bewaking, controle. Waar en wanneer u naar wie belt, smst of mailt, welke websites u in het holst van de nacht bezoekt: het blijft allemaal in databanken bewaard. RFID-chips, observatiecameras, afluistersatellieten, websnuffelaars, scanners, DNA-kits, spyware, databanken,... het dagelijkse leven is ervan vergeven. Mensen raken niet alleen hun vertrouwelijkheid maar ook hun zelf kwijt. Glazen overheid en glazen ondernemingen zijn veraf, maar de glazen burger is een hete realiteit.

De Europese Unie pusht deze realiteit: ze bouwt bijna ongemerkt een complexe en ongecontroleerde veiligheidsarchitectuur uit met Europol en Eurojust, de grenswachters van Frontex, duur veiligheidsonderzoek, een politieacademie... De Unie ziet burgers als potentiële veiligheidsrisicos. Mensenrechten duwt ze daarbij in een keurslijf. Na 9/11 kwam de uitbouw van de controlestaat in een stroomversnelling.

Raf Jespers zet alles op een rij. Het resultaat is hoogst explosief. Burgerrechten en vrijheden beschermt men niet door ze af te schaffen. Het Charter in dit boek formuleert een juridisch en politiek perspectief van verzet tegen die nefaste ontwikkelingen.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Raf Jespers

Raf Jespers is advocaat bij het advocatencollectief PROGRESS Lawyers Network. Hij is lid van de International Association of Democratic Lawyers en van de Liga voor Mensenrechten. Hij heeft allerlei uitgaven op zijn naam staan. Bij EPO publiceerde hij, samen met Edith Flamand, Je rechten bij openbare actie (1997).


Persartikels

Stories TV - Een boeiend gesprek (16-11-2010)
Raf Jespers geïnterviewd door Marc De Pril

deel 1 deel 2 deel 3 

Nieuw Juridisch Tijdschrift (15-09-2010)
Bespreking

Primo TV Gids (07-09-2010)
"Europa bedreigt onze privacy"
We staan er niet bij stil, maar al onze verplaatsingen worden geregistreerd, onze computerverrichtingen gemonitord, onze financiële transacties vastgelegd. Onze privacy is niet meer wat zij is geweest en als het aan Europa ligt, wordt dat begrip zo goed als compleet uitgehold. Tijd om te ageren tegen de ongecontroleerde manier waarop Europa ons privéleven dreigt te annexeren, vindt advocaat Raf Jespers in zijn boek Big Brother in Europa - interview door Dominique Trachet

Vrede (september 2010)
"Raf Jespers, advocaat bij Progress Lawyers Network, heeft een bijzonder interessant boek geschreven over de evolutie van de beveiligingspolitiek in de Europese Unie..." - bespreking door Georges Spriet

HUMO (17-08-2010)
"Het einde van de privacy: we zijn gezien" - Interview met Raf Jespers

Trends (15-07-2010)
"Privacy kun je niet ruilen tegen veiligheid" - bespreking

www.progresslaw.net (juli 2010)
alle persartikelen over het boek op een rij

Gonzo (juli 2010)
Recensie door Marc Schuilenburg

De Standaard (05-06-2010)
"Hier vloekt men niet, Europa ziet u"
We staan er nauwelijks bij stil, maar we worden tegenwoordig gefilmd, beloerd, gemonitord, gescreend en gedatabased dat horen en zien vergaat. Het recht op privacy is een mensenrecht, maar er blijft geen spaander van heel. Dat deert niet, zegt u, u hebt toch niets te verbergen? 'Iedereen heeft iets te verbergen." - interview met Raf Jespers door Tom Heremans

cobra.be (03-06-2010)
"Europa als controlestaat" - interview met Raf Jespers door Heidi Lenaerts - herbeluisteren

Knack (03-03-2010)
"We hebben pottenkijkers nodig" - interview met Raf Jespers door Hannes Cattebeke
De burger gooit zijn persoonlijke leven te grabbel op internet. Maar ook de strijd tegen criminaliteit en terrorisme heeft de privacy fors ingeperkt. 'Het wordt tijd dat de overheid zich gaat verantwoorden voor al die inbreuken', zegt advocaat Raf Jespers.

Jos Vander Velpen, advocaat en voorzitter Liga voor Mensenrechten:
Wat opdoemt, is een samenleving waarin privégegevens van onverdachte burgers steeds massaler worden opgeslagen. Troost je dan maar met de gedachte: ik heb niets te verbergen, dus ik heb niets te vrezen...

Patrick Hebberecht, hoogleraar Criminologie en Rechtssociologie, UGent:
Indrukwekkend boek voor wie vindt dat een efficiënte criminaliteitsbestrijding niet ten koste van de fundamentele vrijheden en grondrechten van iedere burger moet gevoerd worden.

Dr. Els De Busser, senior researcher in de afdeling Europäisches Strafrecht / European Criminal Law aan het Max-Planck-Institut für ausländisches und internationales Strafrecht te Freiburg, Duitsland:
Gedreven en scherp legt Raf Jespers de vinger op de wonde van de bescherming van privacy en persoonsgegevens. Met een blik naar elke tak van het alledaagse leven waar schendingen van de privacy in grote en in minder grote mate voorkomen, beschrijft hij op welke manier – afhankelijk van de situatie al dan niet terecht – voorrang wordt gegeven aan veiligheid eerder dan aan het respecteren van het recht op een privé leven. Raf Jespers slaagt erin dit technisch en juridisch moeilijk debat te beschrijven op een wijze die het voor ieder vlot leesbaar en verstaanbaar maakt.

Prof. dr. Gert Vermeulen, voorzitter Vakgroep Strafrecht en Criminologie, UGent:
Met zijn kritische duiding van markante evoluties in het spanningsveld tussen vrijheid, veiligheid en recht laat Jespers je (her)ontdekken hoe privacy en mensenrechten steeds verder onder druk komen. Zijn confronterende en eigenzinnige kijk op de ontwikkeling van onze informatie- en controlemaatschappij nodigt resoluut uit tot meer maatschappelijke waakzaamheid en discussie ter zake.

Rachida Lamrabet, op de presentatie van het boek in het Letterenhuis, Antwerpen, 17 juni 2010:
Beste mensen ik moet u waarschuwen, dit is een ziekmakend boek, het lezen van dit boek heeft consequenties. U zal niet meer op dezelfde manier naar de wereld kijken, u zal achterdochtiger zijn en nieuwe technologische snufjes en hoogstandjes eerder met angst en beven tegemoet zien dan met vreugde en euforie. Hoe meer ik in dit ontluisterende boek las hoe zieker ik werd. Ik betrapte mij er ook op dat ik op straat vaak over mijn schouders keek. Zelfs mijn getrouwheidskaart van de Colryut bekeek ik met een argwanend oog. Had ik dan echt voor een miserabel aantal eurocenten korting op mijn koffie nietsvermoedend mijn ziel verkocht?