De beschavingsmachine Bekijk groter

De beschavingsmachine

Wij en de islam

9789064452291

Verkrijgbaar

Een analyse van de mediaberichtgeving, politieke discoursen en wetenschappelijke bestsellers over 'de islam', maar ook over 'onszelf'.

Meer details

16,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 168p.

Meer informatie

Een reportage op tv. Een islamoloog spreekt over jongeren en criminaliteit, zonder de woorden allochtoon, migrant of moslim in de mond te nemen. Alleen: zijn uitleg wordt gemonteerd op stereotiepe beelden: een vrouw met een hoofddoek, mannen in djellaba, een paar schoffies op straat. Voor de argeloze kijker is de boodschap duidelijk: allochtonen veroorzaken criminaliteit.

Op zon momenten veert Ico Maly verontwaardigd op uit zijn zetel. Wat er de laatste jaren niet allemaal gezegd en geschreven wordt over de islam en de moslims... Botsende beschavingen, burkinis, halalvlees en jihad: kan u de extra bijlagen, boeken, films en series nog bijhouden? En hoe scherper en ongenuanceerder, hoe langer ze op het licht van de schijnwerpers kunnen rekenen.

Dat is geen toeval. Al die bijlagen, boeken en films zijn producten van een industrie die niets anders doet dan kennis over de islam verspreiden. Niet omdat ze zo geboeid is door de profeet Mohammed, wel omdat die industrie een politiek-ideologisch verhaal is. Omdat het heersende discours over de islam zorgt voor de legitimering van een beschavingsindustrie, die op volle toeren draait in onder andere Afghanistan en Irak, maar ook bij ons in Vlaanderen. Hoezo, strijd tegen de islam in naam van de Verlichting? Zonder olie in het Midden-Oosten had niemand het vandaag over de islam. Warm u op voor een rondrit langs de wereld met een angry young man als gids.

Auteurs

Ico Maly

Ico Maly is docent Digital Media & Politics aan Tilburg University en hoofdredacteur van Diggit Magazine.


Persartikels

VRT - Radio 1 - Het Vrije Woord (25-01-2010)
Op 25 januari 2010 was Ico Maly (Kif Kif) te gast bij Het Vrije Woord op Radio 1 om over zijn boek "De Beschavingsmachine. Wij en de islam" te spreken.
download de podcast

MO* (december 2009)
"Het zit ze hoog. De jonge intellectuelen die met twee voeten in het veld van de diverse samenleving werken, worden bij elk media-optreden, voor elk boek dat ze willen schrijven en bij elk debat waaraan ze deelnemen geconfronteerd met onversneden vijandigheid tegen de islam."

Raak (december 2009)
Bespreking door Jozef Mampuys

De Leeswolf (december 2009)
Recensie door Johan Vangenechten - lezen

Solidair (26-11-2009)
"Islambashen is in, complexe analyses zijn uit" - interview met Ico Maly door Gaston Van Dyck

De Morgen (25-11-2009)
Recensie
"(...)Met De beschavingsmachine schreef Maly een polemisch boek waarmee hij de tegenstanders van de islam uitdaagt. Dat doet hij bij wijlen met verve. Het feit dat Maly bij het verwoorden van zijn ideeën vaak met gierende banden door de bocht gaat, maakt van De beschavingsmachine een pittig boek. Maar met zijn assertieve en aanvallende denkstijl vliegt de auteur ook af en toe in de vangrails.(...)"

www.cuttingedge.be (09-11-2009)
"Een ontnuchterende röntgenfoto" - bespreking door Annelore Debruyne
Maly daarentegen creëert met zijn kritische analyses een stabiele bodem die de allochtonenproblematiek verklaart vanuit verschillende oorzaken: niet alleen cultureel of religieus maar ook sociaal-economisch en politiek. Deze ruime blik maakt het mogelijk oplossingen te lanceren die wél werken. Ico Maly laat na ‘Cultu(u)renpolitiek' nu ook met ‘De beschavingsmachine' een verfrissende stem klinken in een uitgedroogd debat.
volledige bespreking

Indymedia (02-11-2009)
Interview met Ico Maly door Harko Vande Loock: online lezen

Het Laatste Nieuws (24-10-2009)
Mediawatcher
De jonge cultuurwetenschapper en mediawatcher Ico Maly gaat niet over één nacht ijs. In dit boeiende boek over beeldvorming in de media analyseert hij berichtgeving, ontleedt hij politieke retoriek en het fenomeen van wetenschappelijke en pseudo-wetenschappelijke bestsellers, met een hunkering naar kennis over de islam als voorbeeld. Vol verbluffende voorbeelden van hoe woorden in een paar jaar van de ene betekenis naar de andere kunnen overhellen.

Radio Klara - Trio (26-09-2009)
In het radioprogramma Trio ging Ico Maly in debat met publicist Wim van Rooy ("De Malaise van de Multiculturaliteit").
herbeluister het programma