De Filipijnen Bekijk groter

De Filipijnen

Vriendschap en moord in de Cordillera

9789064451324

Verkrijgbaar

De tragische geschiedenis van Makoy, een van de leiders van een lokale volksbeweging, tegen de achtergrond van de honderden verdwijningen en moordpartijen op de Filipijnse eilanden.

Meer details

9,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2009
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Joris Smeets beschrijft de tragische geschiedenis van Makoy, een van de leiders van een lokale volksbeweging, tegen de achtergrond van de honderden verdwijningen en moordpartijen op de Filipijnse eilanden.

In het gezelschap van een Filipijnse vriend maakte de jonge Joris Smeets een reis naar de Filipijnen. Die reis bracht hem naar paradijselijke stranden en gastvrije dorpen. Maar ook de armoede en grimmige ongelijkheid ontgingen hem niet. Drie jaar later keert hij terug om er een half jaar vrijwilligerswerk te doen in de Cordillera, een ruwe bergstreek in het noorden van het eiland Luzon. Via de Cordillera People’s Alliance (CPA) maakt hij kennis met de Igorot, een inheemse bevolkingsgroep. Hij raakt bevriend met Makoy. Die toont hem het leven zoals het is in zijn thuisprovincie Kalinga. Dankzij de mensen van de CPA leert hij de contrasten in de Filipijnse samenleving pas ten volle inschatten en merkt hij hoe in de Filipij-nen activisten worden gedood met de vanzelfsprekendheid waarmee regenwater vloeit.

Amper terug in België verneemt Joris dat Makoy is doodgeschoten voor de ogen van zijn zoon. Joris besluit terug te keren naar de Cordillera...

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.
Uitgave  i.s.m. Stop the Killings in the Philippines (www.stopthekillings.be)
Met 60 illustraties in kleur

Foto's en verslagje van de boekvoorstelling

Auteurs

Joris Smeets

Joris Smeets (°1980) studeerde geschiedenis aan de KULeuven en in Poitiers, en internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen. Hij is actief in de Filipijnengroepen België en in het Steunfonds Filipijnen Overpelt.