9789491297106
Verkrijgbaar
Een jonge journaliste met Iraanse roots reist door ex-Joegslavië, Turkije, Griekenland, Albanië, Syrië, Libanon, Jordanië, Egypte, een deel van de route die ze met haar moeder op de vlucht aflegde toen ze 13 was. De waarheden dansen voor haar ogen.
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum: 28-11-2011
Djenghis, democratie en vrouwen
Een jonge journaliste met Iraanse roots reist door ex-Joegslavië, Turkije, Griekenland, Albanië, Syrië, Libanon, Jordanië, Egypte, een deel van de route die ze met haar moeder op de vlucht aflegde toen ze 13 was. De waarheden dansen voor haar ogen.
Ontvanger :
* Verplichte velden
of Annuleren
Uitgeverij | EPO |
Jaar van uitgave | 2011 |
Bindwijze | paperback |
Aantal pagina's | 288p. |
Baharak Bashar was dertien toen ze met haar moeder van Iran naar België vluchtte. Weg van de ayatollah's en hun religieuze bekrompenheid. Richting Vrije Westen. Maar als ze een half leven later de omgekeerde weg aflegt, dansen de waarheden voor haar ogen. Waarom is zij, de militante vrijdenker, plots zo geïnteresseerd in de Koran? En wat met de uitspraak van die jonge Syriër dat je in democratieën vrij mag praten maar niemand luistert? In Djenghis, democratie en vrouwen. Een Iraanse van Gent naar Caïro vraagt Baharak Bashar door waar Jan Leyers stopte.
Met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek
Baharak Bashar studeerde geologie en werkte voor de VUB en de VRT. Nu is ze freelancejournaliste. Ze stichtte ook de actiegroep 'Leg mijn blaas het zwijgen niet op'.
Rudi Vranckx, VRT-journalist (februari 2012)
"Baharak Bashar, een jonge vrouw in de moslimwereld en een migrante tussen twee werelden, onderneemt een fascinerende tocht in omgekeerde richting. Terug naar huis, van West naar Oost. Eigenzinnig zwerft ze doelbewust en filosoferend rond tussen diegenen die soms echt inzicht verschaffen: de gewone mensen. Baharak is tegelijk ook getuige op een cruciaal moment in de geschiedenis. Bevreemdend en boeiend is het deel over Syrie, op dat fragiele tijdsgewricht, net voor de hel voorgoed leek los te barsten. Wat indien ze dezelfde mensen nu opnieuw zou opzoeken?"
nieuwemoskee.nl (19-12-2011)
"Djenghis, democratie en vrouwen is een vlechtwerk van historische, geografische, sociale en politieke feiten, ontmoetingen met ‘gewone’ mensen, eigen ervaringen en inzichten, en eigen betrokkenheid bij strijd voor gelijke rechten. Bashar schrijft gedreven, soms verontwaardigd zelfs, maar ook vaak met humor." - volledige recensie
Eva Brems, hoogleraar aan de rechtsfaculteit van de Universiteit Gent en parlementslid Groen! (december 2011)
"Dit boek combineert informatie over geschiedenis en politiek met gesprekken met gewone mensen, en het is tegelijkertijd een reis door de wereld van de auteur, een eigenzinnige en geëngageerde Iraanse uit Gent. De lezer van dit boek rijdt willens nillens mee op Baharaks stokpaardjes (democratie, vrouwen en Iran) en bekijkt de wereld mee door haar kritische bril."
Radio 1 - Interne keuken (03-12-2011)
"Het is een razend interessant boek" - Sven Speybrouck, presentator - herbeluisteren