De tuin van Tito Bekijk groter

De tuin van Tito

Een reis langs de spoorlijn Belgrado-Sarajevo

9789491297069

Verkrijgbaar

Een reis dwars door Servië, Kroatië en Bosnië, langs plaatsen die herinneren aan dood en vernieling. Een terugblik op wat er toen is gebeurd en een kijk op wat er sinds het einde van het conflict is veranderd.

Meer details

24,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij EPO
Jaar van uitgave 2011
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 320p.

Meer informatie

Op de longlist voor de VPRO Bob den Uylprijs (prijs voor het beste reisboek)

Winnaar van De Groene Waterman Publieksprijs 2012

Eind 2009. Voor het eerst in achttien jaar rijdt er een trein van Belgrado naar Sarajevo, van de huidige Servische naar de Bosnische hoofdstad. De verbinding was in 1991 stilgevallen: het Joegoslavië van voormalig president Tito viel uiteen, vier jaar lang woedde een oorlog tussen Serviërs, Kroaten en moslims. Nu is de intercity terug. Is het een teken van verzoening?

Korneel De Rynck reist langs de spoorlijn, dwars door Servië, Kroatië en Bosnië, langs plaatsen die herinneren aan dood en vernieling. Hij blikt terug op wat er toen is gebeurd en kijkt wat er sinds het einde van het conflict is veranderd.

Onderweg praat hij met mensen in de trein en in de dorpen en steden bij het spoor. Met Tito’s kleindochter, de vorige Kroatische president, de oud-adviseur van Milosevic. Maar ook met Zoran, die een kerk bouwde omdat hij de oorlog overleefde, met de voetballende imam van Doboj, de verkoper van Mladic-kalenders en de directrices van een gesegregeerd kinderdagverblijf in Vukovar.

Een verhaal over een trein, over sporen van verzoening, blijvende vijanden en hernieuwde vriendschappen.

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Nederland).

’Een mooie, eerlijke en gevoelige beschrijving van het leven in de post-Joegoslavische landen. Het boek geeft de sfeer op de Balkan vroeger en vandaag voortreffelijk weer, met respect voor alle bevolkingsgroepen, en vooral voor de gewone mensen die het pad van de auteur hebben gekruist. Een relaas dat leest als een trein.’Stefan Blommaert, VRT-journalist en Oost-Europa-kenner

Dit boek op Facebook

Auteurs

Korneel De Rynck (tekst)

Korneel De Rynck (1986) is historicus, master internationale politiek en schrijver. In 2008 won hij de Vlaamse Scriptieprijs. Hij leverde reeds bijdragen voor deBuren, Amsab en MO*, en verrichtte onderzoek in de Palestijnse gebieden.
Website: www.korneelderynck.com


Frederik Buyckx (foto's)

Frederik Buyckx (1984) is fotograaf. Hij won twee Photo Academy Awards in 2010 en publiceerde Moving Albania. Momenteel werkt hij freelance voor De Standaard.
Website: www.frederikbuyckx.be


Persartikels

Jelica Novakovic (maart 2012)
"De kracht van metaforen ligt in het archetypische van hun beeldspraak. Dertien jaar geleden had ik de bril van de Nederlandse taal nodig om naar mijn eigen gebombardeerde werkelijkheid te kunnen kijken. Korneel De Rynck behoeft een trein om behalve de ruimte ook de tijd te kunnen bereizen. Hij doet dat met veel respect en intellectuele eerlijkheid ten opzichte van zijn reisdoel – de reis zelf. 'Zodra je instapt, zit je in een aparte afgesloten wereld met lotgenoten die je niet zelf hebt gekozen. Alles is bepaald door het moment en het toeval' (p. 85). Dat De Ryncks blik ook wel gestuurd wordt ligt aan het traject zelf: wie door de meeste geteisterde gebieden van ex-Joegoslavië reist moet rekening houden met bepaalde verwachtingen van het brede leespubliek dat nu eenmaal moeilijk loskomt van de stereotypen gevormd in de jaren negentig. De auteur pendelt echter stijlvol tussen toevallige en weloverwogen keuzes van gesprekpartners, tussen bestaande stereotypen en een frisse, onbevangen blik, tussen een degelijke journalistieke studie en een haast lyrisch ego-document, tussen pessimisme om de haatdragende herhalingsdwang en optimisme om de onuitroeibare goedheid van indivuen. Om bij zijn metafoor te blijven: het boek leest als een trein. Ik hoop dat zijn volgende literaire reis door Tito’s tuin eentje zal zijn zonder grenswachters en doodlopende sporen, een treinreis dus binnen een volledig verenigd Europa. Als ik het maar beleef om hem dan op het station van Belgrado toe te zwaaien!"
[ Jelica Novakovic hield in het voorjaar van 1999, toen de Kosovo-oorlog woedde en de NAVO bombardementen uitvoerde op Servië, een dagboek bij in het Nederlands. Haar "Brieven" verschenen dag na dag in De Standaard. Zij is docente Nederlands aan de filologische faculteit van Belgrado. Zij vertaalde Claus, Boon, Lampo, Daisne...]

Visie (januari 2012)
"Een verhaal in een stijl die bij momenten aan bestsellerauteur Geert Mak doet denken."

MO* (26-01-2012)
"De Rynck heeft talent. Punt. Hij is een geboren verteller, beschikt over een vlotte pen en stelt de juiste vragen." - volledige bespreking

Kif Kif (26-01-2012)
"Dit boek pinde je vast. Niet enkel door de geschiedenis van het voormalige Joegoslavië, maar ook door de gevolgen van doorgedreven nationalisme, machtsmisbruik, en de rol van de media. Je stelt vast dat een kritische blik onontbeerlijk is in onze huidige maatschappij. Je neemt jezelf voor om meer vragen te stellen over alles wat rondom je gebeurt. Je beslist om je beter te informeren en je niet langer te laten misleiden door oppervlakkige berichtgeving." - volledige bespreking

Donau (25-01-2012)
"De tuin van Tito vormt een makkelijke instap voor iedereen die geïnteresseerd is in de recente geschiedenis van voormalig Joegoslavië. Het boek leest als een trein en nodigt de lezers uit om door deze interessante regio te reizen. Ik hoop dat we nog snel meer van de Rynck gaan horen."

De Morgen (04-01-2012)
"In De tuin van Tito laat Korneel De Rynck vooral gewone burgers aan het woord. Hij werd vergezeld door fotograaf Frederik Buyckx, die originele beelden maakte. (...) Het mooie aan De tuin van Tito is dat De Rynck zonder enige betweterigheid zijn observaties aanreikt."

Metro (05-12-2011)
"Mede door een persoonlijk perspectief weet De Rynck je op een zeer meeslepende en natuurlijke manier mee te nemen door de recente, en ook minder recente geschiedenis van de Balkan. Zonder ooit schools te worden, legt hij de historische verbanden bloot. De foto’s van zijn compagnon de route Frederik Buyckx geven het boek extra cachet."

Trouw (21/11/2011)
"Joegoslavië leeft in andere vorm verder" - voorstelling van het boek - lees het artikel

Boekhandel De Groene Waterman (november 2011)
"Zeer vlotte pen, vaak ontroerend, pittig en met de nodige journalistieke afstand tot gebeurtenissen en personen. Zeker geen saaie knabbel. Na historische beschrijvingen komt telkens die trein weer piepen met een persoonlijk verhaaltje. Met mooie kleurenfoto's die een subtiel geheel maken van tekst en beeld."

De Standaard (04-11-2011)
"De tuin van Tito is een boeiend en revelerend reisverhaal vol pakkende en oprechte getuigenissen van nog steeds ontheemde vluchtelingen, van een ex-medewerker van Slobodan Milosevic, van directrices van gesegregeerde kindercrèches en zelfs van de kleindochter van Tito. (...) Korneel De Rynck is vooral eerlijk. Hij vindt het juiste evenwicht tussen persoonlijke bedenkingen en reisimpressies enerzijds en historische feiten en inzichten anderzijds. Uit de veelheid van de verhalen die hij optekent, komt bovendien geen simplistisch beeld naar voren. Er is hoop en er is angst, bevolkingsgroepen schipperen tussen vergeten en vergeven, mensen twijfelen tussen nostalgie naar Tito en geloof in een gezamenlijke toekomst binnen de EU. De beelden van Frederik Buyckx zijn sprekende aanvullingen op de tekst. (...) De tuin van Tito slaagt erin om het complexe verleden en de complexen van het heden in ex-Joegoslavië genuanceerd voor het licht te brengen, en er een al bij al optimistische boodschap uit te puren. De ver-van-mijn-bedshow van de Balkan komt zo een eind dichter bij huis, en dat is nodig, zeker nu meer landen van ex-Joegoslavië aan de deur van de EU staan."
bekijk het krantenartikel

Radio 1 - Interne keuken (8-10-2011)
Sven Speybrouck: "Een heel goed boek. Als het geen flauwe woordspeling was, zouden we zeggen: het leest als een trein. Interessant, zeer goed geschreven en bij momenten erg geestig."
herbeluister het gesprek met Korneel De Rynck online

Cobra / Cultuursite van de VRT (18-10-2011)
"Korneel De Rynck zit negen uur op die trein, en schrijft er een boek van 300 bladzijden over. Hij stapt dan ook geregeld uit om de oude steden en de nieuwe landen te verkennen, om met ontelbaar veel mensen te spreken en om gelijk de geschiedenis te vertellen. Hij doet dat met veel inlevingsvermogen en vooral veel nieuwsgierigheid. Vijftien jaar geleden werd de ene na de andere analyse gepubliceerd, over de oorzaken, het verloop en de mogelijke gevolgen van de oorlog. Daarna werd het relatief stil, tenzij er weer eens een oorlogsmisdadiger werd gevat en Kroatië of Servië weer een stapje dichter bij de EU zetten. Het is daarom heel verfrissend om te lezen over situaties en meningen in 2011. Het verhaal wordt nog sterker door de schitterende foto's van Frederik Buyckx. Ik vind het tijd voor een tv-reeks. Na "Back in the USSR", "Back in Yugoslavia"?"
lees de volledige bespreking

De Wereld Morgen (30-10-2011)
"In De tuin van Tito komen zaken aan bod die wij via de media niet altijd te horen krijgen. Het is een diepgaand reisverslag dat leest als een Joegoslavische sneltrein. Vele meningen komen in dit verhaal aan bod. Met het nodige respect voor de mensen. Na alle onheilspellende berichten over deze regio, brengt dit boek een aangenamere boodschap: er schijnt licht aan het einde van de (trein)tunnel."
lees de volledige bespreking

Het Nieuwsblad - regionaal (03-11-2011)
"Markenaar schrijft over reis door ex-Joegoslavië" – Vijftien jaar na de oorlog reisde Korneel De Rynck (25) van Belgrado naar Sarajevo. Hij kwam in Servië, Kroatië en Bosnië. De trein vormde de rode draad.
lees het artikel online