Jeugdliteratuur & didactiek Bekijk groter

Jeugdliteratuur & didactiek

Handboek voor vo en mbo

Verkrijgbaar

Over het belang van lezen en leesbevordering. Dit boek maakt aankomende leerkrachten literair competent en is ook een naslagwerk en bronnenboek voor docenten Nederlands.

Meer details

39,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2019, 1ste druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 304p.

Meer informatie

Hoe krijg je als docent Nederlands je leerlingen zover dat ze met plezier gaan lezen? Bijzondere verhalen van eigenzinnige schrijvers, rijke teksten, humoristische gedichten en mooie romans kunnen de persoonlijke en sociale vorming van jongeren stimuleren. Jeugdliteratuur en didactiek laat zien hoe veelzijdig jeugdliteratuuronderwijs kan zijn en wat de kracht ervan is, zowel in het voortgezet onderwijs als het mbo.

Dit handboek gaat over het belang van lezen en leesbevordering. Het maakt studenten van de tweedegraads lerarenopleiding Nederlands literair competent en ontwikkelt hen tot enthousiaste leesbevorderaars. Het is ook geschikt als naslagwerk en bronnenboek voor docenten Nederlands en professionals werkzaam in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en mbo, en voor eerstegraads docenten Nederlands.

Jeugdliteratuur en didactiek bestaat uit een theoretisch deel en een praktijkdeel, waarbij het bevorderen van leesplezier bij de leerling centraal staat. Er is veel aandacht voor De Leescyclus, een didactische aanpak die lezen bevordert, leesplezier stimuleert en uitgaat van maatwerk. Daarnaast bevat het boek concrete suggesties voor de invulling van de lessen jeugdliteratuur.

In totaal hebben aan dit boek tien auteurs gewerkt. Ze zijn fervent voorstander van een belangrijke plek voor jeugdliteratuur binnen het vak Nederlands.

Downloaden

Auteurs

Iris Kamp

Iris Kamp geeft jeugdliteratuur en de didactiek ervan aan de lerarenopleiding van de HAN. Ook is ze recensent van jeugdboeken.


Janneke de Jong-Slagman

Janneke de Jong-Slagman is docent en onderzoeker aan Driestar Hogeschool Gouda en geeft Nederlands aan de pabo en de lerarenopleiding.


Peter van Duijvenboden

Peter van Duijvenboden werkt als teamleider projectontwikkeling en innovatie bij Stichting Lezen en is domeinspecialist voor het beroepsonderwijs en de lerarenopleidingen.