Effectief schrijven in de juridische praktijk Bekijk groter

Effectief schrijven in de juridische praktijk

structureren - formuleren - redigeren

Verkrijgbaar

Dit boek het juridisch schrijfproces van A tot Z, van de voorbereiding op het schrijven tot het schrijven van de tekst zelf. Voor studenten van alle opleidingen met een praktisch-juridische component.

Meer details

30,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2020, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 240p.

Meer informatie

Pleitnota’s, beschikkingen, bezwaarschriften, contracten en voorwaarden: bijna elke juridische actie vindt uiteindelijk zijn weerslag in een tekst. Daarbij groeit de vraag naar klare taal, begrijpelijke beslissingen, leesbare ‘kleine lettertjes’ en heldere argumentatie. Dat vraagt niet alleen inhoudelijke kennis van de juridische professional maar ook het vermogen die kennis effectief weer te geven voor een opdrachtgever of cliënt. Effectief schrijven in de juridische praktijk helpt daarbij, met richtlijnen, voorbeelden, tips en oefeningen.

Uitgangspunt van Effectief schrijven in de juridische praktijk zijn de overeenkomsten tussen juridische teksten. De aanleiding is bijna altijd een probleem of geschil. Het doel is de lezer te informeren of te overtuigen. De middelen zijn: feiten weergeven, wet- en regelgeving samenvatten, standpunten beargumenteren en conclusies trekken.

Effectief schrijven in de juridische praktijk behandelt het juridisch schrijfproces van A tot Z. Van de voorbereiding op het schrijven tot het schrijven van de tekst zelf. Het vaststellen van het doel, de doelgroep, de kernboodschap en de globale structuur komen aan bod. Daaropvolgend behandelt het boek het schrijven zelf: de opbouw van een tekst, de juiste formulering, een inleiding en een slot schrijven en het redigeren van de tekst. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met oefeningen. In de bijlagen staan checklists voor brieven en rapporten, opmaak, en het vermijden van drogredenen en 'verboden woorden'.

Effectief schrijven in de juridische praktijk is geschikt voor studenten van alle opleidingen met een praktisch-juridische component, en met name voor juridische (hbo-)opleidingen zoals HBO-Rechten en SJD. Het boek kan gebruikt worden in verschillende jaren van de opleiding.

Verschil met vorige druk

  • Meer aandacht voor het samenvatten van juridische teksten;
  • nieuwe argumenteeroefeningen;
  • nieuwe structureeroefeningen;
  • nieuwe formuleeroefeningen;
  • nóg meer aandacht voor beknopte, praktische, ‘kleine’ oefeningen;
  • en geactualiseerde casuïstiek.

Gerelateerde titels

Auteurs

Joost Swanborn

Joost Swanborn is docent in diverse schrijfvakken aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij eigenaar van Taaldokter.nl, bureau voor tekst, training en advies voor met name overheden.