Handboek academisch schrijven Bekijk groter

Handboek academisch schrijven

In stappen naar een essay | paper | artikel | scriptie | proefschrift

Verkrijgbaar

Dit toegankelijk boek geeft inzicht in de mechanismen van academisch denken, academisch schrijven en academische teksten, met aandacht voor zowel kleine als grote schrijfopdrachten. Geschikt voor alle academische schrijvers. 2de herziene editie.

Meer details

30,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2018, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 264p.

Meer informatie

Een goede wetenschappelijke tekst schrijven is geen gemakkelijke opgave. De academische praktijk is complex en elke discipline stelt andere eisen aan teksten. Daarnaast vraagt het onderzoek, dat de basis vormt van de te schrijven tekst, de nodige aandacht.

Handboek academisch schrijven geeft inzicht in de mechanismen van academisch denken, academisch schrijven en academische teksten. De auteur bespreekt de aanpak van kleine schrijfopdrachten zoals essays en korte papers, maar ook van grote schrijftaken zoals bachelor- en masterscripties, artikelen en proefschriften. Het boek volgt de activiteiten van een academisch schrijfproces: oriënteren op de opdracht, een plan maken en het schrijven zelf. Effectieve leesstrategieën en doeltreffend gebruik van feedback komen ook aan bod. De stappen en voorbeelden komen uit verschillende vakgebieden en kunnen gebruikt worden voor verschillende schrijftaken. Op de bijbehorende website staan aanvullende theorie en voorbeelden, formulieren en tips voor verder lezen.

Deze tweede, herziene druk bevat de herzieningen die zijn doorgevoerd in de Engelse editie uit 2017 (Effective Strategies for Academic Writing):

  • Het boek is ook geschikt gemaakt voor promovendi; waar nuttig zijn aparte onderdelen toegevoegd over het schrijven van artikelen en proefschriften;
  • Er is een kort hoofdstuk toegevoegd over valkuilen bij het schrijfproces;
  • Deze editie bevat nieuwe hoofdstukken over lezen in een schrijfproces (waarom, wat en hoe) en over het effectief inzetten van feedback (hoe, van wie en wanneer). 

Handboek academisch schrijven is een leerzaam en toegankelijk boek voor alle academische schrijvers.

Auteurs

Joy de Jong

Joy de Jong was van 2007 tot 2016 coördinator van het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen (ASN) en is nu werkzaam bij het Skills Lab en Writing Centre van de Universiteit Utrecht. Al dertig jaar verzorgt ze cursussen en workshops op het gebied van academisch schrijven en het begeleiden ervan. Ze is medeoprichter van het landelijke Netwerk Academische Communicatieve Vaardigheden (NACV) - joyofwriting.nl