Meesterlijk schrijven Bekijk groter

Meesterlijk schrijven

Vaardig in de juridische praktijk

Verkrijgbaar

Een praktische ondersteuning bij het schrijven van toegankelijke juridische teksten, van zakelijke brieven tot overeenkomsten en van adviesbrieven tot beschikkingen.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2018, 2de druk
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 272p.

Meer informatie

Een jurist moet makkelijk en snel diverse teksten kunnen opstellen. Van zakelijke brieven tot overeenkomsten en van adviesbrieven tot beschikkingen. Meesterlijk schrijven is een praktische ondersteuning bij het schrijven van toegankelijke juridische teksten.

Elk hoofdstuk behandelt een bepaalde tekstsoort en heeft steeds dezelfde structuur. Eerst wordt ingegaan op het doel van de tekst. Daarna wordt de opbouw besproken gevolgd door hoe de tekst afgestemd kan worden op de lezer. Een hoofdstuk bevat meerdere voorbeelden en sluit af met een checklist waarmee de student zijn eigen werk kan beoordelen. Dankzij deze methodische opzet wordt stapsgewijs duidelijk hoe een goede tekst in elkaar zit. Verder besteedt het boek aandacht aan veelvoorkomende pijnpunten als spelling, stijl, argumentatie, (APA) bronvermelding en juridische conventies.

Bij dit boek hoort een website met extra materiaal. Hierop zijn oefeningen, checklists, formats en extra casuïstiek te vinden.

In deze tweede druk zijn nieuwe voorbeelden opgenomen en komen actuele  thema’s als neutraal taalgebruik aan bod.  Daarnaast is er een hoofdstuk toegevoegd over het schrijven van zakelijke chatberichten op social media. Het kunnen schrijven op verschillende taalniveaus is verder uitgediept zodat de (aankomend) jurist begrijpelijk leert schrijven voor verschillende doelgroepen.

Meesterlijk schrijven is bedoeld voor studenten van juridische en bestuurskundige opleidingen als SJD, HBO-Rechten en MER. Daarnaast is het boek geschikt als naslagwerk voor professionals binnen overheidsinstellingen.

Auteurs

Jacob Eikelboom

Jacob Eikelboom is docent communicatie bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hogeschool van Amsterdam.


Monique de Graaf

Monique de Graaf is docent communicatie bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening van de Hogeschool van Amsterdam.