Kritisch denken & schrijven Bekijk groter

Kritisch denken & schrijven

Van onderzoeksvraag naar wetenschappelijke tekst

Verkrijgbaar

Leer je hoe je tot een goede wetenschappelijke tekst, zoals een scriptie, kunt komen. Gericht op zowel de ontwikkeling van het academisch denkvermogen als schrijfvaardigheid. Zowel voor onderwijs als zelfstudie.

Meer details

30,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Coutinho
Jaar van uitgave 2016
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 224p.

Meer informatie

Een goede wetenschappelijke tekst kan alleen tot stand komen wanneer je bij elke stap van het schrijfproces kritisch nadenkt. Dat proces begint bij het opstellen van een deugdelijke centrale vraag. Om die vraag te beantwoorden moet je de gelezen literatuur aan een grondige analyse en beoordeling onderwerpen. Ook tijdens het selecteren, structureren en formuleren van je tekst moet je steeds weer doordachte keuzes maken. Hoe doe je dat?

Kritisch denken & schrijven leert je hoe je tot een goede wetenschappelijke tekst, zoals een scriptie, kunt komen. De methode richt zich daarbij zowel op de ontwikkeling van het academisch denkvermogen als op schrijfvaardigheid. Centraal staat het schrijven van een wetenschappelijke tekst op basis van literatuuronderzoek. Er wordt ruim aandacht besteed aan argumentatieanalyse: door een kritische beoordeling van literatuur kun je je eigen onderzoeksvraag op een doordachte en gestructureerde wijze beantwoorden. Ook komen het vergroten van de taalvaardigheid en het proces van herschrijven van de tekst uitgebreid aan bod. Er is bovendien aandacht voor het schrijven van andere wetenschappelijke genres zoals een empirisch onderzoekverslag, literatuurverslag, recensie, betoog, essay en een populairwetenschappelijk artikel.

Dankzij alle oefeningen en de vele voorbeelden is Kritisch denken & schrijven zeer geschikt als studieboek voor het onderwijs in academisch schrijven. Dit boek is ook als zelfhulpboek te gebruiken. Op de website staat veel aanvullend studiemateriaal, zoals feedbackformulieren, checklists en DOEN-teksten waarmee je alle stappen van het schrijfproces doorloopt

Auteurs

Francisca Jungslager

Francisca Jungslager is docent wetenschappelijk schrijven aan de Universiteit van Amsterdam.


Wilma Maljaars

Wilma Maljaars is docent wetenschappelijk schrijven aan de Universiteit van Amsterdam.