Effectief schrijven in de juridische praktijk Bekijk groter

Effectief schrijven in de juridische praktijk

Structureren - formuleren - redigeren

Verkrijgbaar

Richtlijnen, voorbeelden, tips en oefeningen voor het schrijven van juridische teksten in een klare en begrijpelijke taal met heldere argumentatie.

Meer details

24,95 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijCoutinho
Jaar van uitgave2016, 1ste druk
Bindwijzepaperback
Aantal pagina's216p.

Meer informatie

Pleitnota’s, beschikkingen, bezwaarschriften, contracten en voorwaarden: bijna elke juridische actie vindt uiteindelijk zijn weerslag in een tekst. Daarbij wordt steeds harder geroepen om klare taal, begrijpelijke beslissingen, leesbare ‘kleine lettertjes’ en heldere argumentatie. Dat vraagt veel van de (aankomende) juridische professional: inhoudelijke kennis, én het vermogen om die effectief weer te geven voor een opdrachtgever of cliënt. Dat kun je leren.

Effectief schrijven in de juridische praktijk helpt daarbij, met richtlijnen, voorbeelden, tips en oefeningen. Uitgangspunt zijn de overeenkomsten tussen juridische teksten. De aanleiding is bijna altijd een probleem of geschil. Het doel is de lezer te informeren of te overtuigen. De middelen zijn: feiten weergeven, wet- en regelgeving samenvatten, standpunten beargumenteren en conclusies trekken. Het eerste hoofdstuk gaat over de voorbereiding op het schrijven: doel, doelgroep, kernboodschap en globale structuur. De volgende hoofdstukken behandelen het schrijven zelf. Hoe bouw je het op? Hoe zég je het nu? De laatste hoofdstukken gaan over de afronding: een inleiding en een slot schrijven en het redigeren. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met oefeningen. In de bijlagen staan checklists voor brieven en rapporten, opmaak, en het vermijden van drogredenen en 'verboden woorden'.

Effectief schrijven in de juridische praktijk is geschikt voor studenten van juridische HBO-opleidingen, zoals HBO-Rechten en SJD. Het kan gebruikt worden in verschillende jaren van de opleiding.

Bij deze uitgave is docentenmateriaal beschikbaar in de vorm van een didactische handreiking en bespreekmodellen bij de vragen uit het boek.

Auteurs

Joost Swanborn

Joost Swanborn is docent in diverse schrijfvakken aan de opleiding HBO-Rechten van de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij eigenaar van Taaldokter.nl, bureau voor tekst, training en advies voor met name overheden.