Mondriaan in Woord en Beeld Bekijk groter

Mondriaan in Woord en Beeld

9789086842483

Verkrijgbaar

Mondriaans eigen woorden geven inzicht in het ontstaan van zijn werken en de denkwereld achter zijn composities, zowel de concrete als de abstracte.

Meer details

22,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2022
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 288p.

Meer informatie

Op 7 maart 2022 is het 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan (1872-1944) in Amersfoort werd geboren. In Mondriaan in Woord en Beeld maken we kennis met twee wat minder bekende ‘gezichten’ van de schilder: zijn seriewerk (Beeld) en zijn schrijfwerk (Woord). 

Mondriaan schildert hetzelfde onderwerp (zee, kerktorens, molens etc.) meerdere keren. Ook tijdens zijn abstracte periode maakt hij series. Maar dan zijn het dezelfde combinaties van zwarte lijnen die steeds terugkeren in zijn composities. Zo maakte hij tientallen series schilderijen op basis van een bepaald onderwerp of op basis van een bepaalde lijncombinatie.

Omdat voor Mondriaan schrijven net zo belangrijk was als schilderen wordt aan iedere serie van drie schilderijen een stukje essay of brieffragment van de schilder toegevoegd, zodat direct duidelijk wordt wat Mon­driaan in een bepaalde periode schildert en wat hij erover schrijft.

Gerelateerde titels

Auteurs

Louis Veen

Louis Veen (*1947) promoveerde in 2011 op Het geschreven werk van Piet Mondriaan. De handelseditie van zijn proefschrift is in mei 2017 verschenen, onder de titel: Piet Mondrian. The Complete Writings. Essays and notes in original versions. In 2018 verscheen Schrijven over kunst (Inleiding tot het geschreven werk van Piet Mondriaan) en in 2020 Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum voor een ieder die meer wil weten over de denkwereld achter Mondriaans abstracte schilderijen.


Persartikels

Kritisch lezen - humanistischverbond.be (12/01/2023) - "Een merkwaardig boek, een soort detectiveachtig onderzoek naar het waar, hoe, soms waarom, hoeveel en wat van vooral het werk, maar ook van het leven van wel een stijve, droge man, maar altijd omringd door jonge vriendinnetjes: de eerste abstracte schilder ooit." - lezen