Willem van de Velde & Zoon Bekijk groter

Willem van de Velde & Zoon

9789068688412

Verkrijgbaar

Stap binnen in de boeiende maritieme wereld van vader en zoon Willem van de Velde, de meest vooraanstaande zeeschilders van de zeventiende eeuw.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2021
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 176p.
Extra 23 x 28 cm - 150 illustraties in kleur

Meer informatie

Rond 1600 bloeide in de Noordelijke Nederlanden de handel en scheepvaart als nooit tevoren. Deze bedrijvigheid van schepen op het water en in de vele havens vormde een nieuwe, onuitputtelijke inspiratiebron voor schilders die de zee als onderwerp kozen. Onder deze zeeschilders bevonden zich vader en zoon Willem van de Velde. Vijftig jaar lang werkten zij nauw samen, eerst vanuit hun Amsterdamse winkel en vanaf 1673 aan het hof van de Engelse koningen Karel II en Jacobus II. Met hun oog voor detail en ondernemingstalent groeiden zij uit tot de meest vooraanstaande zeeschilders van de zeventiende eeuw.

Ruim zeventig jaar heeft het schildersatelier bestaan. Hun productiviteit in die periode was ongekend, zij maakten naar schatting meer dan 2500 tekeningen en 800 schilderijen. Hun kunstwerken zijn tegenwoordig te vinden in de collecties van alle belangrijke musea ter wereld. Het werk van de Van de Veldes symboliseert de bloeiperiode van de Nederlandse zeeschilderkunst. Hun vertrek in de winter van 1672 naar Engeland markeerde ook het einde van een periode waarin Nederlandse zeeschilders, net als de oorlogsvloot die zij hun leven lang verbeeldden, in artistieke zin de dienst uitmaakten. Stap binnen in de boeiende maritieme wereld van Willem van de Velde & Zoon.

Uitgave in samenwerking met het Scheepvaartmuseum, Amsterdam
Gelijknamige tentoonstelling aldaar van 1 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022

Auteurs

Jeroen van der Vliet