Siemen Dijkstra - À bois perdu Bekijk groter

Siemen Dijkstra - À bois perdu

9789068688139

Verkrijgbaar

In zijn kleurenhoutsneden, gemaakt met de à bois perdu-methode, probeert Siemen Dijkstra de ruimtebeleving van een landschap te vangen op papier en getuigt daarbij van belangstelling voor de geschiedenis van het landschap.

Meer details

29,00 € incl. btw

Datasheet

UitgeverijThoth
Jaar van uitgave2020
Bindwijzehardcover
Aantal pagina's196p.
Extra30,5 x 24,5 cm - 150 illustraties in kleur plus 3 uitklappagina's

Meer informatie

Siemen Dijkstra (Den Helder, 1968) woont en werkt in het Drentse Dwingeloo en maakt daar kleurenhoutsneden waarin hij naar eigen zeggen probeert 'de ruimtebeleving van een landschap te vangen op papier'. Door steeds meer drukgangen weg te snijden uit een houtplaat (de à bois perdu-methode of reductiehoutsnede) roept hij binnen in zijn atelier een overtuigend buiten op, barstensvol planten en takken, golfjes en gras. 'Het liefst zou ik de geuren van buiten willen weergeven', zegt hij. Zijn houtsneden ruiken natuurlijk gewoon naar drukinkt, maar met de gesneden vormen en gedrukte kleuren weet hij op meesterlijke wijze licht en lucht, grond en groen te suggereren.

Veel houtsneden en tekeningen in dit boek getuigen van Dijkstra’s belangstelling voor de geschiedenis van het landschap. Hij is zich er voortdurend van bewust dat landschappen in de loop van vele eeuwen zijn ontstaan, bodemlaag na bodemlaag. En binnen de kortere geschiedenis van zijn eigen leven heeft hij het Drentse landschap ingrijpend zien veranderen door zowel natuurontwikkeling als intensieve landbouw. ‘Het is mijn streven’, zegt hij, ‘om weer te geven wat er allemaal nog is, of wat er gisteren nog was’.

Uitgave in samenwerking met Fondation Custodia, Parijs

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Gijsbert van der Wal