Horror Vacui Bekijk groter

Horror Vacui

een docudrama in 14 staties

9789086840267

Verkrijgbaar

Alles wat u eigenlijk liever niet wilde weten over de contemporaine Jezus, handzaam samengevat in een fraai vormgegeven publicatie.

Meer details

19,50 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2010
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 64p.
Extra geïllustreerd, volledig in kleur

Meer informatie

Alles wat u eigenlijk liever niet wilde weten over de contemporaine Jezus, handzaam samengevat in een fraai vormgegeven publicatie.

Dat was even schrikken in Tilburg. Werd de stad door het college van B&W een kunstwerk in de maag gesplitst, dat gans het katholieke volksdeel krenkte. Amper gehinderd door enige kennis van het project en de aanpak van de makers, beeldend kunstenaar Jeroen de Leijer en dichter Nick J. Swarth, viel men massaal over beiden heen. Zo hevig was de schrik, dat er om regelgeving inzake krenkende kunst werd geroepen.

Ter gelegenheid van de oplevering van de staties verscheen de publicatie: Horror Vacui een docudrama in 14 staties. Veertien staties in kleur, met een uitgebreide toelichting op de aanpak van De Leijer & Swarth. Het duo wordt daarover aan de tand gevoeld door Stine Jensen.

De kruisweg kent in de kunst en cultuur van het westen een uitvoerige traditie. Waar de oorspronkelijke, op het lijdensverhaal geïnspireerde staties een religieus karakter hebben, situeren De Leijer & Swarth hun staties in het mediageile heden, refererend aan het fenomeen van het beroemd zijn, aan idols, would-bes en wannabees, en met bedrijfsnamen gelardeerde onverschilligheid.

Auteurs

Jeroen de Leijer (tekeningen)


Van dezelfde auteur:

Nick J. Swarth

Nick J. Swarth is dichter en performer. Hij publiceerde: Horror Vacui | een docudrama in 14 staties (2008, i.s.m. Jeroen de Leijer); Naked City Poems (2007) en De Napalmsessies (2005). In 1999 won hij Literaire prijs van de provincie Gelderland met de monoloog Sterrevinks kledij. In 2005 was hij writer-in-residence voor het literaire magazine Yang. Van 2005-2007 was hij stadsdichter van zijn woonplaats Tilburg. Nieuwste loot aan de stam is de band Betonfraktion: taal, rock, impro.