Willem Bastiaan Tholen Bekijk groter

Willem Bastiaan Tholen (1860-1931)

Een gelukkige natuur

9789068687927

Verkrijgbaar

Met dit rijk geïllustreerde boek verschijnt voor het eerst een monografie die recht doet aan Tholens enorme veelzijdigheid en hem plaatst in zijn artistieke omgeving.

Meer details

39,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze hardcover
Aantal pagina's 320p.
Extra 24 x 28 cm - ruim 300 illustraties in kleur

Meer informatie

Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) is tegenwoordig vooral bekend in een kleine kring van liefhebbers. Een iets groter publiek kent hem als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten, intieme interieurs, nocturnes en ontroerende (zelf)portretten maakte, is tot nu toe onderbelicht gebleven. En dat terwijl de grote verscheidenheid van zijn schilderijen, olieverfschetsen, tekeningen, aquarellen en etsen de critici destijds al opviel: ‘Tholen durft álles aan.’

Met dit rijk geïllustreerde boek verschijnt voor het eerst een monografie die recht doet aan Tholens enorme veelzijdigheid en hem plaatst in zijn artistieke omgeving. Zo onderhield hij contact met talloze kunstenaars, onder wie George Hendrik Breitner, Isaac Israels, Jan Veth en Paul Arntzenius. In essays wordt aandacht besteed aan de invloed van Haagse Schoolkunstenaar Constant Gabriël, zijn vriendschap met studiegenoot Willem Witsen, Tholens frequente verblijven op het landgoed Ewijkshoeve, zijn leven in Den Haag, zijn betrokkenheid bij de Hollandsche Teekenmaatschappij en de Nederlandsche Etsclub en zijn fascinatie voor water en havensteden, met name de Zuiderzee. Een hernieuwde kennismaking met Tholen, een eigenzinnige schilder met een scherp oog voor detail.

Auteurs: Helewise Berger, Rhea Sylvia Blok, Richard van den Dool, Ger Luijten, Quirine van der Meer Mohr, Adrienne Quarles van Ufford, Suzanne Veldink, Jaap Versteegh, Evelien de Visser en Gijsbert van der Wal

In Parijs is in de Fondation Custodia is tot 15 december 2019 de tentoonstelling Un impressioniste néerlandais Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) te zien. Vanaf 9 februari 2020 toont het Dordrechts Museum de werken onder de titel Willem Bastiaan Tholen (1860-1931). Een gelukkige natuur.

Auteurs

Marieke Jooren (red.)