Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum Bekijk groter

Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum

9789086841943

Verkrijgbaar

Inzicht in het ontstaan van Mondriaans geometrisch abstracte werk en de denkwereld achter deze composities. Zijn verblijf in Laren en Blaricum was daarin cruciaal.

Meer details

19,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij IJzer
Jaar van uitgave 2020
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 268p.
Extra geïllustreerd

Meer informatie

Begin 1912 woont en werkt Piet Mondriaan (1872-1944) in Parijs. Eind juli 1914 komt hij voor een paar weken naar Nederland, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog is hij genoodzaakt om de terugreis uit te stellen. Na wat omzwervingen belandt hij begin 1915 in een (leegstaand) pension in Laren. De oorlog duurt echter langer dan verwacht en Mondriaan zou uiteindelijk vier en een half jaar op meerdere adressen in Laren wonen en in de buurgemeente Blaricum werken. 

Mondriaans verblijf in Laren en Blaricum is cruciaal geweest voor zijn schilderkunstige en theoretische ontwikkeling. Hier stond zogezegd de wieg van de geometrisch abstracte stijl waarmee Mondriaan later wereldberoemd zou worden. 

Piet Mondriaan - Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum geeft inzicht over het ontstaan van Mondriaans geometrisch abstracte werk en de denkwereld achter deze composities.

Gerelateerde titels

Auteurs

Louis Veen

Louis Veen (*1947) promoveerde in 2011 op Het geschreven werk van Piet Mondriaan. De handelseditie van zijn proefschrift is in mei 2017 verschenen, onder de titel: Piet Mondrian. The Complete Writings. Essays and notes in original versions. In 2018 verscheen Schrijven over kunst (Inleiding tot het geschreven werk van Piet Mondriaan) en in 2020 Schilderen en schrijven in Laren en Blaricum voor een ieder die meer wil weten over de denkwereld achter Mondriaans abstracte schilderijen.