200 soorten groen Bekijk groter

200 soorten groen

Botanische kunst van Franz en Ferdinand Bauer

9789068687729

Sold out

Het verhaal van de gebroeders Bauer, de scheppers van onovertroffen botanische aquarellen in de Gouden Eeuw van de botanische kunst, voor het eerst in het Nederlands verteld.

Meer details

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2019
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 96p.
Extra 22 x 28 cm - 80 illustraties in kleur

Meer informatie

De aquarellen van Franz en Ferdinand Bauer behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt.

Ferdinand Bauer (1760-1826) reisde als botanisch kunstenaar mee met een gevaarlijke wetenschappelijke expeditie naar het Ottomaanse Rijk en met de eerste omvaart van Australië. Hij bracht daar de natuurlijke rijkdom in beeld met behulp van een gedetailleerd nummeringssysteem waarmee hij ruim duizend kleurnuances kon onderscheiden.

Zijn broer Franz Bauer (1758-1840) werd door Joseph Banks, de invloedrijke president van de Royal Society, overgehaald om zich in Engeland te vestigen als de eerste botanische tekenaar van Kew Gardens. Daar perfectioneerde hij zowel zijn artistieke als zijn botanische kwaliteiten, met als resultaat talloze tekeningen van grote schoonheid en microscopisch detail.

De periode rond 1800 is de Gouden Eeuw van de botanische kunst. Botanie was een belangrijke voorpost van de wetenschap en een spil in de wedijver tussen Europese mogendheden. Wie als eerste een nieuw nuttig gewas bemachtigde, kon daarmee grote winst behalen. Botanische tekeningen speelden een centrale rol in de verspreiding van zulke kennis. De illustraties van de gebroeders Bauer waren daarbij onovertroffen. Dit boek vertelt hun verhaal voor het eerst in het Nederlands.

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Terry van Druten


Esther van Gelder