Kijk Amsterdam 1700-1800 Bekijk groter

Kijk Amsterdam 1700-1800

De mooiste stadsgezichten

9789068687453

Verkrijgbaar

Amsterdamse topografische tekenkunst uit de periode 1700-1800. Een selectie van de mooiste werken in potlood, pen en penseel, veelal uit de eigen collectie van het Stadsarchief.

Meer details

29,95 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback met flappen
Aantal pagina's 280p.
Extra 23 x 28 cm - 300 illustraties in kleur

Meer informatie

De Dam, de grachten, de kerken en pleinen, de Amstel en het IJ: het is allemaal onmiskenbaar Amsterdam. De tekeningen uit de achttiende eeuw laten een bijzonder levendige stad zien. Kunstenaars als Jacob Cats, Reinier Vinkeles, H.P. Schouten en Jan de Beijer namen de tijd om hun omgeving tot in detail te vereeuwigen. Het getekende stadsgezicht maakte een ongeëvenaarde bloei door en geen andere plek werd zo vaak getekend als Amsterdam.

We zien een stad waar wordt gehandeld en gewandeld, waar koetsen en karren ratelen over de keien en schuiten worden volgeladen. In de Eeuw van de Rede – een relatief welvarende tijd – groeide de behoefte om de stad en haar inwoners zo precies mogelijk te documenteren. Dat heeft geresulteerd in talloze tekeningen, vaak in prachtige kleuren.

Het is voor het eerst dat een overzichtstentoonstelling over Amsterdamse topografische tekenkunst uit de periode 1700-1800 wordt gehouden. Kijk Amsterdam is een selectie van de mooiste werken in potlood, pen en penseel, veelal uit de eigen collectie van het Stadsarchief.

Uitgave i.s.m. Stadsarchief Amsterdam

Auteurs

Van dezelfde auteur:

Boudewijn Bakker


Bert Gerlagh


Maarten Hell


Erik Ariëns Kappers


Bianca du Mortier


Pieter Vlaardingerbroek


Ester Wouthuysen