Compositietechnieken in de twintigste eeuw Bekijk groter

Compositietechnieken in de twintigste eeuw

9789060206737

Verkrijgbaar

Vanuit het gezichtsveld van het laatste decennium van de twintigste eeuw analyseert Wim de Ruiter de belangrijkste compositietechnieken van deze eeuw binnen de westerse muziek aan de hand van karakteristieke partituren.

Meer details

50,00 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij De Toorts
Jaar van uitgave 1993
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 400p. (2 delen)
Extra geïllustreerd met muziekvoorbeelden

Meer informatie

De explosieve ontwikkeling van de techniek, in het bijzonder op het terrein van de communicatie, heeft in de twintigste eeuw ook in de muziek tot een veelheid aan stromingen en individuele experimenten geleid. In een sneller tempo dan ooit leek elk nieuw muziekstuk, dat steeds eenvoudiger onder ieders bereik kwam, te leiden tot navolging of reactie.

Vanuit het gezichtsveld van het laatste decennium van de twintigste eeuw analyseert componist en conservatoriumdocent Wim de Ruiter in dit boek de belangrijkste compositietechnieken van deze eeuw binnen de westerse muziek aan de hand van karakteristieke partituren; de analyses worden verduidelijkt met talloze korte notenvoorbeelden in de tekst.

Na een uitgebreid hoofdstuk waarin mede op basis van vele composities een algemeen historisch overzicht wordt geschetst, staat in alle volgende hoofdstukken niet de geschiedenis maar de techniek centraal.

Doel is de lezer, die wordt geacht noten te kunnen lezen en enige algemene basiskennis van muziek te hebben, vertrouwd te maken met het gedachtegoed van de hedendaagse componisten, om op die manier gerichter, oordeelkundiger en dus met meer plezier en waardering de muziek van de twintigste eeuw tegemoet te treden.

De partituurvoorbeelden zijn in een aparte bijlage opgenomen zodat ze direct naast de analyse kunnen worden gelegd.

Auteurs

Wim de Ruiter