Watteau Bekijk groter

Watteau

9789068687316

Verkrijgbaar

Een van de belangrijkste kunstenaars uit de geschiedenis van de Franse kunst. Zijn pionierende stijl kenmerkt zich door lichtheid, intimiteit en rake observatie.

Meer details

29,90 € incl. btw

Datasheet

Uitgeverij Thoth
Jaar van uitgave 2017
Bindwijze paperback
Aantal pagina's 256p.
Extra 22 x 27,5 cm - met 185 illustraties in kleur

Meer informatie

Jean-Antoine Watteau (1684-1721) is een van de belangrijkste kunstenaars uit de geschiedenis van de Franse kunst. Zijn pionierende stijl kenmerkt zich door lichtheid, intimiteit en rake observatie. Zijn voorstellingen, ook wel fêtes galantes genoemd, laten flirtende, verliefde mensen zien in weelderige parken. Wat nieuw is, is dat Watteau zijn tijdgenoten weergeeft in lustoorden van liefde en vrede, waar de tijd lijkt stil te staan en waar figuren uit de commedia dell’arte tegelijkertijd voor vrolijkheid en weemoed zorgen. Figuren uit de Bijbel of uit de klassieke mythologie spelen geen rol in Watteaus oeuvre. Met deze keuze is hij geheel in contrast met de grandeur en formele regels van de dan heersende traditie van academische kunst. Watteau ging ook niet mee met de regels die werden voorgeschreven vanuit het hof van Lodewijk XIV in Versailles. Eén generatie later en juist zijn kunst en die van zijn navolgers wordt overal in Europa hartstochtelijk verzameld door koningen en prinsen.

"De tekenkunst van Watteau kent een weergaloze spontaniteit en tijdloze levendigheid. Hij interesseerde zich voor mensen, was gezegend met een ongelooflijk fijnzinnig waarnemingsvermogen en liet in zijn tekeningen de mensen in hun waarde, zonder ze te romantiseren." – Frankfurter Allgemeine Zeitung over tentoonstelling in Städel Museum, Frankfurt (oktober 2016)

Uitgave in samenwerking met Teylers Museum, Haarlem

Auteurs


Martin Sonnabend


Cristoph Martin Vogtherr